XVI. Benedek benyújtotta  a lemondását. A hírt a Vatikán is megerősítette, a katolikus egyház vezetője február 28-án fog lemondani. – írja a Guardian. A bejelentés mindenkit meglepetésként ért, a vatikáni tudósítók szerint sem volt ennek előjele az elmúlt napokban.
XVI. Benedek latinul jelentette be lemondását a vatikáni bíborosok megbeszélésén, a BBC szerint a pápa azzal magyarázta döntését, hogy túl idős már a folytatáshoz. „Úgy láttam, hogy idős korom miatt nem vagyok már elég erős a pápai tisztség megfelelő ellátásához” – mondta a BBC szerint a megbeszélésen. Azt mondta, hogy a mai világ gyors változásai mellett az elme és a test épsége éppúgy szükséges, az elmúlt hónapokban viszont fokozatosan elhagyta az ereje.
A pápa megrendült egészsége miatt mondott le, érezte már élemedett korát, idézte a katolikus egyházfő bátyját, Georg Ratzingert a dpa. A Spiegel szerint testvére már hónapok óta tudott XVI. Benedek lemondási terveiről. Állítása szerint testvére nyugodtabban akarta tölteni idős napjait.

 

A lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa kérte, hogy hívják össze a konklávét a következő katolikus egyházfő megválasztására. Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze. „Húsvétra meglesz az új pápánk” – mondta Federico Lombardi vatikáni szóvivő.
Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs. A médiában egyelőre sokan a ghánai Peter Turkson bíboros nevét emlegetik. A Reuters-nek egy vatikáni tisztviselő azt mondta, mindent megtesznek, hogy az átmeneti időszak a lehető legrövidebb ideig tartson majd.