Kriza: Az MSZP megmaradt az aljasság vámszedőjének

Nem várok már választ  levelemre, hiszen úgy tűnik, hogy az MSZP megmaradt az aljasság vámszedőjének – hangsúlyozta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján, amely után személyesen szerette volna átadni levelét Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek.

 

Kriza felidézte, hogy Mesterházy Attila kolozsvári bocsánatkérése után levélben fordult a szocialista pártelnökhöz, melyben azt kérdezte: „valóban őszintén hihetünk abban a bocsánatkérésben, amit az erdélyi és határon túli magyarok irányában tett?”

Nem várhat emberi hangra az MSZP-től

A fideszes politikus ezzel összefüggésben hangsúlyozta: miközben Mesterházy Kolozsváron bocsánatot kért a 2004-es szégyenteljes ellenkampányukért, addig szocialista párttársai Miskolcon listázzák az erdélyi magyarokat, „és arra szerettek volna kényszeríteni, hogy az általuk szerkesztett listából emeljem ki azokat az intézményvezetőket, akik Erdélyben vagy a határon túl születtek”.

Kriza ezt megengedhetetlennek tartja, s mint mondta, ezért írt korábban levelet a szocialista pártelnöknek. Az elmúlt napok történései alapján azonban Miskolc polgármestere úgy gondolja, hogy nem várhat emberi hangra válaszul, hiszen az megzavarja az MSZP-t, „mert elbizonytalanítja a Ron Werber-i politizálást”.

Egy korsó sört fizet Szanyi annak, aki bármilyen tőle származó mondatot, hanganyagot vagy videót juttat el neki arról, hogy megsértette az erdélyi magyarságot – az MSZP-s képviselő a Facebookon indított pályázatot. Az ATV-ben a politikus február 8-án arról beszélt: aki annyira magyarnak érzi magát, annak vissza kellene adnia román állampolgárságát. 

Éppen ezért Kriza már nem vár választ levelére, hiszen úgy tűnik, hogy „az MSZP megmaradt az aljasság vámszedőjének”. Ezt a fideszes politikus szerint bizonyítja Szanyi Tibor „románozása”, illetve más, baloldalhoz köthető politikusok nyilatkozatai is. – Nemhogy a tisztesség útjáról, de semmilyen változásról nem beszélhetünk az MSZP politizálásában Mesterházy elnöksége alatt – húzta alá Kriza.

Miután két hét elteltével sem reagált az MSZP elnöke, Miskolc fideszes polgármestere levelét személyesen is át szerette volna adni Mesterházynak, aki nem volt jelen az MSZP székházánál tartott sajtótájékoztatón, azonban Török Zsolt szóvivő végül átvette Krizától a levelet.

 

Kolozsváron egyébként Mesterházy a határon túli magyarok felé történő bizalomépítésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy szívesen vennék a határon túlról érkező szavazatokat, ugyanakkor a városban tartott MSZP-s fórumon román csendőrök védték a szocialistákat, ahonnan kizártak harminc fiatalt.

Mesterházyt vasárnap Kovács Péter fideszes honatya szólította fel bocsánatkérésre azzal összefüggésben, hogy Szanyi Tibor kedden Gyulán, a Fidesz–KDNP-frakcióülés helyszínén azt mondta az Indexnek, hogy anyanyelvükön, románul fogja köszönteni a kormány melletti békemenet egyes résztvevőit. Kőszeghy Ferenc, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője Szanyi megnyilvánulásáról úgy vélekedett: a szocialista politikus határon túli magyarokat érintő kijelentései egyszerre bugyuták, hibásak és sértőek. mno.hu