Gyorsabban a piacra kerülhetnek az olcsóbb gyógyszerek

A betegek hamarosan gyorsabban hozzájuthatnak az olcsóbb gyógyszerekhez annak a jogszabálytervezetnek köszönhetően, amelyet szerdán fogadtak el a képviselők. A tervezet szerint a tagállami hatóságoknak ezentúl rövidebb időn belül kell dönteniük a gyógyszerek áráról és ártámogatásának mértékéről – olvasható az Európai Parlament magyarországi tájékoztató irodájának közleményében.

 

„Elfogadhatatlan, hogy időnként két évnél is hosszabb ideig elhúzódik egy-egy készítmény beárazása és az ártámogatás mértékének meghatározása. A gyorsabb és tisztességesebb ügymenet a betegeknek és a társadalombiztosítási kasszáknak is a hasznára válik” mondta a téma parlamenti gazdája, Antonyia Parvanova (ALDE, bolgár). A képviselőnő most az EU tagállamok szakminisztereivel ül tárgyalóasztalhoz.

A Parlament javaslata szerint a tagállamok hatóságainak az eddiginél rövidebb idő alatt, hatvan napon belül meg kell határozniuk a generikus – vagyis szabadalmi védettség alatt álló hatóanyagot nem tartalmazó – gyógyszerek árát és támogatásának mértékét. Az új gyógyszerekre vonatkozó döntésekre ezentúl is 180 nap áll majd a tagállamok rendelkezésére.

A generikus gyógyszerek két évvel az innovatív készítmények piacra dobása után jelenhetnek meg, áruk pedig az Európai Bizottság szerint átlagosan 40 százalékkal alacsonyabb, mint az eredeti készítményé. A gyógyszergyártók általában arra törekednek, hogy a drágább szereik minél tovább maradhassanak a piacon olcsó versenytárs nélkül.

Az árazási és támogatási döntések átláthatósága jegyében a tagállami hatóságoknak nyilvánosságra kell hozni a szakértőik neveit és azok gazdasági érdekeltségi nyilatkozatait. Emellett évente legalább egyszer az egészségbiztosító által térített gyógyszerek listáját és azok árait is be kell mutatni.