E héten megyénk vezető napilapja féloldalas interjút készített Miskolc város első polgárával. Adódott hát az alkalom, hogy összevessük városunk és a cívisváros vezetőjének nyilatkozatait. Márcsak azért is, mert a Fidesz miskolci képvelői Debrecen városát „nyócévig” csak „bezzeg városként” emlegették .  

Az eredmény lesújtó. A debreceni hírek nagyszabású útépítésekről, új villamospálya kialakításról, gimnáziumok, szakképző központok teljes felújításáról, stadionépítésról és az új 20 milliárdos intermodális közlekedési központ előkészítéséről szólnak. Amíg Kósa Lajos interjúiban épülő, vagy tervezett projektek napi gondjairól beszél, addig nálunk…

Nos, nálunk Miskolc polgármestere válaszaiban hárít. Azt magyarázza, hogy mi miért nem sikerült. Miért áll a Diósgyőri Vár projekt, a selyemréti fürdő építkezése, miért szerencsétlenkednek a Patak utcai mélygarázsnál. Kitér az elől a kérdés elől is, hogy egyáltalán lesz-e olyan projekt, amit négy évük alatt felépítenek.Válaszaiban, ahogy tőle megszokhattuk, nem csapatának alkalmatlanságára, hanem ismét a pénzhiányra, az eladósodásra hivatkozik.

Ennél a pontnál érdemes egy percre megállni, hiszen immáron harmadik éve azt próbálja a helyi közvéleménnyel elhitetni, hogy Miskolc kiemelkedően rossz helyzetben van. Nyilván elkerülte figyelmét Balog Zoltán miniszter a kormány adósságátvállalással kapcsolatos mondata. Nos, ő Debrecenről szólva úgy fogalmazott: „a város az adósságállományát tekintve súlyos, az országban az egyik legnehezebb helyzetbe került.” Nem vagyunk tehát egyedül. Minden nagyváros, amelyik fejlődni akart, jelentős hitelt vett fel. Ami azonban ennél is érdekesebb, Kósa Lajos fideszes polgármester a miniszteri bejelentés után közölte: a város évi 1,5 milliárd forint adósságszolgálattól szabadul meg. Kérdem, ha Debrecenben javult a helyzet, hogy lehet, hogy Miskolcon csak a működésképtelenséget sikerült elhárítani?

A válasz elég kézenfekvő. Szakmai alkalmatlanság. Szánalmas mondatok még az a város egyre rosszabb híréről. Ami tényleg mélyrepülés! Főleg, ha belegondolunk, hogy 2007-ben még Miskolc kapta meg a legjobb városimázs címet a megyei jogú városok közül. Megelőzve Debrecent ! Hol vagyunk már ettől?

Az interjú egy mondatával lehet csak maradéktalanul egyetérteni: „előre kell lépnünk …, mert különben lemaradunk végleg, pár éven belül”.

A lemaradás valódi veszély, de azt is egyre többen látják, hogy előrelépni Miskolc jelenlegi vezetőivel nem lehetséges!