A Világgazdaság online kiadása  szerint az esti órákban megszületett a döntés az új jegybankelnök személyéről. A lap úgy értesült, hogy Matolcsy helyettese Balog Ádám lesz, aki jelenleg az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

 

Az új nemzetgazdasági miniszter valószínűleg Varga Mihály lesz.

Simor András mandátuma március elején jár le. A jegybankelnök jó ideje a Fidesz, illetve az Orbán Viktor vezette kormány bírálatainak kereszttüzében áll. Matolcsy György személye nem számít meglepetésnek, kormánypolitikusok a miniszter jelölését eddig azzal hárították el, hogy az új jegybankelnök személyéről a miniszterelnök hivatott dönteni. Maga Orbán Viktor a múlt héten Brüsszelben úgy nyilatkozott: a jelöléssel megvárja március elejét.

A hírre gyengülni kezdett a forint. Az eurót a magyar piac zárásakor 291,7 forinton jegyeték, este fél tízkor már 293,6 forint volt. Forinttal nagyon keveset kereskednek Magyarországon kívül, így a piac érdemi reakcióját szerda reggel lehet majd reálisan lemérni a forint árfolyamából, a gyengülés azonban utal rá, hogy a befektetők szemében nem a miniszter a legszimpatikusabb jelölt – fogalmazott az Origo.

Mindezek ellenére az is lehet, hogy mégsem Matolcsy lesz a befutó, és az egész csak porhintés. Ez legkésőbb március elején, az új bankelnök kinevezésekor kiderül.