A fideszes vezetésű Mezőkövesd  főterén kifeszített molinókkal várják az éhségmenetet. „Hozd vissza az eltűnt lapátot!!” – írják.
„Hozd vissza az eltűnt lapátot!!”, „MSZP: hatalomÉHSÉGmenet”, „A munkát keresd, ne a balhét”, „MSZP = CIRKUSZ”, „FIDESZ = MUNKA”. Ezek a feliratok szerepelnek azokon a molinókon, melyeket kedd reggelre feszítettek ki a mezőkövesdi polgármesteri hivatal „B” épületével szembeni főtérre. Oda, ahová korábban a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület, a Közmunkás Szakszervezet és az MSZP kért területfoglalási engedélyt, hiszen ide érkezik meg az éhségmenet kedden délután, itt tartanak bejelentett demonstrációt.

 

Lukács András, az MSZP megyei irodavezetője, a szocialisták megyei önkormányzati frakciójának vezetője az ÉszakOnline érdeklődésére elmondta: tudomása szerint a helyi Fidesz ellendemonstrációra készül a városban, vélhetően ennek az akciónak a része a transzparensek kihelyezése. „A gusztustalan provokáció ismét megmutatja a Fidesz valódi arcát. Cinikusak, pökhendiek, ráadásul gátlástalanul hazudoznak. Csak azon jár az eszük, hogy másokat mocskoljanak és sértegessenek, s mélységesen lenézik a kilátástalanság ellen küzdő, a változásért, a jogaikért menetelő embereket” – jelentette ki a szocialista politikus, aki furcsállotta, hogyan, milyen módon kaphatott egyáltalán engedélyt a molinó kihelyezésére bárki is egy olyan területre, ahol aznap más szervezetek tartanak demonstrációt.

Mint mondta, Mezőkövesden ráadásul azt beszélik az embereket, hogy a helyi hatalmasságok megüzenték a városlakóknak: részt ne merjenek venni az éhségmenet tüntetésén, mert ha igen, megnézhetik, mikor kapnak Mezőkövesden munkát. „Minden aljas eszközt felhasználnak arra, hogy azt a látszatot keltsék, minden jó úton halad ebben az országban. Ilyesmi a legsötétebb diktatúrákban szokás. Az ország nem halad jó úton, s ezt az emberek is tudják, akármit is tesz ellene a Fidesz” – jelentette ki Lukács András.

Hangsúlyozta azt is, hogy egy-egy ilyen molinó elkészítése, kihelyezése, darabonként 40-50 ezer forintba kerül. Ez az akció tehát alsó hangon mintegy 200 ezer forintjába is belekerülhetett az ötletgazdának. „Meggyőződésem, hogy Mezőkövesden több olyan rászoruló család is akad, akik nagyon örültek volna, ha ezt az összeget például élelmiszer, vagy ruhanemű formájában megkapták volna. Ehelyett molinókra költötték, hogy gúnyt űzzenek azokból, akik a kormány igazságtalanságaira hívják fel a figyelmet” – mondta az MSZP-s politikus.

Mint ismert, tavaly, az akkor még egyetlen, Miskolcról indult éhségmenetet szintén provokálták Mezőkövesden. Akkor a város korábbi polgármestere, jelenleg a Belügyminisztérium államtitkára, Tállai András cinikusan hólapátolási munkát ajánlott az elgyötört csapatnak. Ők azonban nem szaladtak el, a kétnapos gyalogút után is leálltak havat lapátolni. Az ezért kifizetett bért rászorulóknak ajánlották fel. eszakonline.hu