Márcsak azért is, mert azok  önmaguknak is ellentmondanak. Hol 1,7 milliárdos, hol 1,334 milliárdos hiányról beszélnek.
„A szocialisták Káli Sándor vezetése alatt, 2010-ben 1,7 milliárd forint hiánnyal, vagyis veszteséggel adták át a Miskolc Holdingot. Mi átszerveztük a teljes rendszert, a tagvállalatokat is. Elzártuk a pénzcsapokat, és most az előzetes összesítések szerint eredményeink is azt mutatják, hogy 2012-ben sikerült a Miskolc Holdingot talpra állítanunk” – szerepel abban a sajtóanyagban, melyet dr. Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere január 29-i, miskolci sajtótájékoztatójára készített a városháza, s melynek jelentős része megjelent a Miskolci Napló című önkormányzati hetilap legfrissebb számában is.

 

Ugyancsak erre a sajtótájékoztatóra készült egy másik sajtóanyag is, abban viszont már az szerepel, hogy „2010. utolsó negyedévében a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága azzal szembesült, hogy az előző Holding vezetés erősen elferdítette az eredményt. Egész egyszerűen a számok nem voltak igazak. A Miskolc Holding Zrt. cégcsoport szintű mérlegeredménye mínusz 1 milliárd 334 millió 574 ezer forintos hiányt mutatott. Azaz, nem 534 millió forint plusz volt az eredmény, hanem mínusz 1 milliárd 334 millió 574 ezer forint volt a hiány!”

Az egymásnak ellentmondó állításokon túl a sajtóanyagok részletesen szólnak a Halmai-féle Holding-érában kiosztott prémiumokról és jutalmakról is, megemlítve, hogy például a Miskolc Holdinghoz tartozó cégek vezetői nevére megkötött életbiztosítások ügyében

 büntetőfeljelentést kellett tenni.

 

Az állításokra közleményben reagált Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. 2006 és 2010 közötti elnök-igazgatója. Ő a következőket írja:

„Azzal nem terhelném az olvasót, hogy nincs olyan, hogy mérlegeredmény, az eredmény és a hiány pedig nem összevethető fogalmak, fontosnak tartom viszont kiemelni az alábbi elgondolkodtató tényeket:

– 2010. szeptember 30-i fordulónappal a Holding régi szakemberei, de már az új igazgatóság felállása után készített novemberi jelentése alapján a tagvállalatok összegzett mérleg szerinti eredménye + 534.146 eFt volt

– 2011. februárjában a Holding új vezérigazgatója, Szabó Tamás és új igazgatósági elnöke, Márkus Endre a tagvállalatok 2010. évi várható összegzett eredményét + 285 millió forintra becsülte az új felügyelő bizottság számára készített jelentésében

– Szabó Tamás és Márkus Endre leváltását követően az új elnök-vezérigazgató, Vécsi György irányításával a 2010 évi új eredmény 2011. júniusra -1.334.574 eFt konszolidált veszteségre „alakult” – amúgy visszamenőlegesen…?!

A választást követően az értelmes és tényszerű értékelés és vita érdekében a teljes ún. átvilágítási anyagot a Miskolc Holding honlapjára feltöltöttem, amelyet rövid időn belül az új vezetés levetetett.

Az általam nagyra becsült volt vezetőtársaim és kollégáim érdekében el kell mondanom, hogy ebben az időszakban a Miskolc Holdingot és tagvállalatait a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel együtt az ország vezető önkormányzati vállalatcsoportjaként tartották számon. Több tízmilliárdos fejlesztést készítettünk elő, bonyolítottunk le, az egyes tagvállalati vezetők az országos szakmai szövetségek elismert vezetőiként is képviselték Miskolcot, több hazai és külföldi elismerést és díjat gyűjtöttek be, a városi cégekben a szakszervezetekkel és a dolgozókkal partneri viszony működött, a fiatal tehetségek itthon tartására tehetségprogramot indítottunk, a dolgozók nem érezték a bőrükön a fizetésképtelenség és a hitelvesztés terhét…

Ha mindezért felelősséget kell vállalnom, annak állok elébe, hiszen Kriza Ákos az elmúlt időszakban minden lehetséges alkalommal és helyen feljelentett – lelke rajta.

A többször emlegetett életbiztosítások ügyében a tavalyi év során a nyomozóhatóság a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította, amely ellen Kriza Ákos a főügyészségen panaszt terjesztett elő, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség elutasított.

Mindezek után a napokban kaptam kézhez Kriza Ákos, Vécsi György és Pálffy Kinga által pótmagánvádlóként beadott beadványt, így fenti ügyben kénytelen leszek harmadízben újra bebizonyítani, hogy a nyomozóhatóság és a fűügyészség álláspontjával egyezően – jogszerűen, törvényesen jártam el!

Végezetül a hölgy és az urak tisztsége és beosztása iránti legnagyobb tisztelettel, halkan szeretném megkérdeni, hogy miközben a „feljelentőket” az általuk megbízott fővárosi ügyvéd képviseli a tárgyalóteremben, immár a választásokat követő harmadik esztendőben nem lenne-e hasznosabb végre elkezdeni dolgozni – cégeink gyarapodásáért a városért?” – zárul Halmai Gyula közleménye.