Edelény non coronat?

 

Nem tudja végrehajtani az önkormányzat az államháztartási törvény alapján ráháramló megszorításokat, állapította meg az edelényi képviselő-testület a január 10-i rendkívüli ülésén. Az ugyanis a feladat-ellátás ellehetetlenülését, ezzel együtt a lakosság elégedetlenségét váltaná ki. Molnár Oszkár polgármester (független) ugyanakkor tiltakozásuk közös kifejezésére hívta fel a településeket.

Mintegy háromszázmillió forint hiányzik ahhoz, hogy az edelényi önkormányzat az eddigi formában működjön idén is. Ez derült ki, miután a központi költségvetés erre vonatkozó számai ismertté váltak a tavalyi év végén. Bár a gazdálkodásról szóló rendeletet február közepéig kell megalkotnia a képviselő-testületnek, ebben a helyzetben szükségessé vált, hogy már most meghozzák az azt megalapozó döntéseket.
A testület egyetértett abban, hogy létrehozásuk óta ugyan folyamatosan csökkent az önkormányzatok állami finanszírozása, ám a mostani intézkedések azok ellehetetlenítését eredményezik általában. Ehhez társul, hogy bár köznevelési intézményeit január 1-jével államosították, azok működtetésének a költségei továbbra is a várost terhelik, járási székhelyként pedig az ötvenfősre duzzasztott járási hivatal és a tankerületi igazgatóság infrastrukturális feltételeinek a kialakítására kötelezték miniszteri rendeletben.
Az önkormányzat vezetése láthatóan igyekezett élenjárni a költségek lefaragásában: a polgármester lemondott tiszteletdíjának tíz százalékáról, s ugyanilyen mértékben csökkentették az alpolgármesteri és képviselői díjakat is. Emellett jelentős létszámleépítésről, illetve az alkalmazásban maradók esetében a polgármesteri hivatalnál tíz, az intézményeknél pedig öt százalékos bércsökkentésről szólt a javaslat. Már az utóbbi is komoly megélhetési gondokat jelentett volna, ám ez előbbi egyenértékű lenne azzal, hogy az utcára kerülők nem találnak állást a halmozottan hátrányos helyzetű térségben, a megmaradó létszámmal pedig képtelenség működtetni a várost.
Ráadásul mindezzel együtt is csak százmillió forintra sikerülne csökkenteni a hiányt, a törvény viszont tiltja, hogy a települések azzal tervezzék meg az idei költségvetésüket. Igaz, érdekes módon a központi büdzsében mégiscsak ott található az önhibájukon kívül forráshiányos önkormányzatok támogatási kerete.
A nullszaldó eléréséhez több mint a felével kellene csökkenteni a város összes alkalmazottjának a fizetését. Bár megoldásként kínálkozna az, hogy például több ingatlan tervezett, ám nyilván nem realizálható értékesítésével papíron eltűnjön a hiány, a lehetetlen helyzetben Molnár Oszkár polgármester módosító indítványt terjesztett a képviselők elé. Ennek alapján nyilatkoztak arról, hogy a megszorításokat képtelen végrehajtani az önkormányzat, a költségvetést pedig nem tudják forráshiány nélkül megalkotni. „Ki kell mondania az ország összes településének, hogy elég volt! – összegzett a polgármester. – Elég volt az önkormányzatiság felszámolásából, az emberi sorsok tönkretételéből, a másik oldalon pedig a haverizmusból!”