Mint már tegnap megíruk nem lesz Világsátor, és kedden délben már itt is a közlemény.  Miskolcon nem lesz Világsátor! – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Dr. Kriza Ákos. Majd Miskolc polgármestere ismertette a tényeket, azzal a megjegyzéssel, hogy a hangulatkeltés vámszedői ne nagyon üljenek tort a hír hallatán, és ne kezdjék el a mellüket döngetni, hogy elűztek egy 1,7 milliárdos projektet Miskolcról. A Világsátor – és nem cigánysátor, ahogy azt a Jobbik terjesztette – ugyanis egy multifunkcionális kutató- és kulturális központot létrehozó EU-s projekt, amely társadalmi felzárkózással és cigány integrációval foglakozik, és körülbelül száz-kétszáz új munkahelyet is létrehozott volna a városban.

 

Dr. Kriza Ákos elmondta: Miskolc Megyei Jogú Város képviselő testülete 2012.12. 13.-i közgyűlésén csupán állást foglalt (25 igen, 2 nem, 0 tartózkodás) a Világsátor kiemelt projekt megvalósítására és akkor is kijelentette, hogy ez egy előkészítő anyag, ilyen típusú kezdeményezésben ennek megfelelően történhet a pályázati konstrukció kidolgozása.

A projekt alapgondolatát Miskolc város közgyűlése azzal a feltétellel fogadta el, hogy a megvalósítást a város önrész és a működtetés finanszírozása nélkül, valamint a megépítés finanszírozásának biztos állami garanciájával vállalja és pont ezek bizonytalansága miatt nem tud megvalósulni a Világsátor projekt Miskolcon.

A polgármester kijelentette: arra kapott felhatalmazást a miskolci polgároktól, hogy rendbe tegye az MSZP által eladósított várost, ezért sem ő, sem a Fidesz-KDNP frakció nem vállal fel egyetlen olyan projektet sem, amely a város számára bármilyen terhet, vagy beláthatatlan anyagi vállalást jelentene.

A polgármester elmondta: a Világsátor kapcsán fél év alatt sem sikerült megnyugtatóan rendezni négy kérdést:

1.) a helyszín,

2.) az önrész,

3.) a fenntartás és

4.) a határidőn belüli megépítés kérdéseit.

Ezért felelős városvezetőként, többször szakértőkkel, valamint a Fidesz-KDNP frakcióval konzultálva jutottunk arra, hogy: Miskolcon nem lesz Világsátor!

Végül Dr. Kriza Ákos kijelentette: ahogy a szocialisták túlvállalásait, adóssághalmozását elutasította, úgy a Jobbik szándékos félretájékoztatását és hangulatkeltését is, és ahogy a Világsátor ügyében sem, úgy semmilyen jövőbeli projekt kapcsán sem harsogásuk alapján fognak döntéseket hozni, azt kizárólag Miskolc érdeke, a kiszámíthatóság és a beláthatóság fogja motiválni.

Miskolc polgármestere elmondta azt is, hogy mindezek mellett értette és hallotta a miskolciak hangját is, és arra kéri a miskolciakat, hogy ne üljenek fel semmilyen hangulatkeltésnek.

Kijelentette: nem enged teret a hazugságoknak, ferdítéseknek és hangulatkeltésnek! Munkájáról bármikor beszámol, de a hazugságversenybe sem a Jobbik, sem kommunisták kedvéért nem fog beszállni!