Gyertyaszentelő Boldogasszony napján , február 2-án a megszentelt élet napja megünneplésére gyűltek össze az Egri Főegyházmegye területén működő szerzetesek a Miskolc Avas-déli Isteni Ige-templomban. A hívekkel együtt végzett közös zsolozsmát követően Palánki Ferenc segédpüspök főcelebrálásával került sor a szentmisére és a gyertyák megáldására.

 

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: ezen az ünnepen Urunk templomban való bemutatására emlékezünk. Ezt a misztériumot imádkozzuk a rózsafüzérben is: „akit te Szent Szűz a templomban bemutattál”. Mária teljesítette a törvényt, amely számára az Istennel való kapcsolatot jelentette. A Szűzanya az elsőszámú példakép a szerzetesek számára – hangsúlyozta az egri segédpüspök. Emlékeztetett arra is, hogy minden szerzetesi hivatás kezdetén ott van az a pont, amikor Isten megérintette a szívét, és megtette az első lépést a közösség felé.

Jézus egész élete áldozati lét. A szerzetes élete is folyamatos áldozat. Nem önmagát valósítja meg, hanem Isten akaratát. Hisszük, hogy Isten a meghívónk arra az életállapotra, amelyben vagyunk – mondta Palánki Ferenc püspök. Utalt Simeon és Anna magatartására, akik mindig a templomban voltak, hogy egyszer találkozzanak az Üdvözítővel. Legyen a szerzetes élete is egy mindennapi odaadott élet, amely jelzi, hogy találkozni akar az Istennel. Hétköznapi találkozásaink is ünneppé válhatnak. Előbb van a kegyelem, utána az elvárás, az erkölcs. Így a regula már nem teher, hanem Isten ajándékozó jóságának jele – hangzott el a homíliában.

A szentmise végén két tanúságtétel is elhangzott a szerzetesi életről – szerepel Szarvas István beszámolójában.

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír