Az első fokon eljáró  Nyíregyházi Törvényszék 2012 novemberében K. János I.r. vádlottat, felbujtóként elkövetett vesztegetés bűntette miatt, 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.
F. Sné II.r. vádlottat vesztegetés bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A II. r. vádlott tekintetében a bíróság 50 euró vagyonelkobzást rendelt el.
Az ítélet ellen K. János I.r. vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyész az ítéletet mindkét vádlott vonatkozásában tudomásul vette.

 

2011 decemberében ismeretlen kilétű személyek megkeresték K. János I.r. vádlottat, és kérték, hogy segítsen nekik abban, hogy felvehessék olyan hivatalos személlyel a kapcsolatot, aki a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltségen teljesít szolgálatot, és aki egy adott napon anyagi haszonszerzés mellett biztosítaná, hogy egy mikrobusz Ukrajna irányába léphessen ki ellenőrzés nélkül. A mikrobuszban lopott gépjárműalkatrészek találhatók, motoronként 100 Eurót kapna a segítő hivatalos személy. K. János I.r. vádlott felkérte F. Sné II.r. vádlottat, akinek igen sok, a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltségen dolgozó hivatalos személyt ismer, hogy segítsen a hivatalos személy felkutatásában. II.r. vádlott még aznap felhívta egy a határrendészeti kirendeltség állományába tartozó, de aznap nem dolgozó rendőrtörzsőrmester ismerősét, hogy ő vagy más szolgálatban lévő kollégája segítsen a mikrobusz ellenőrzés nélküli Ukrajnába kijuttatásában. Közölte vele a busz rendszámát, illetve hogy az abban lévő személyek útlevelének ellenőrzésétől is el lehet tekinteni. F. Sné II.r. megkapta K. János I.r. vádlottól a közreműködésér ígért 50eurót, illetve az I.r. vádlottnak is 50 euró jutott volna ismeretlen megbízóitól. A rendőr-törzsőrmester még aznap tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Záhonyi Határrendészet Kirendeltségének a vezetőjét, aki intézkedett az érkező jármű feltartóztatásáról.