Évek óta megszorítások  miatti elvonások, zárolások a belső adósság kritikus szintre növekedése a téma a Miskolci Egyetemen. A kötelező takarékosság az egyetemen belül egyetlen szervezeti egységet biztosan elkerült: a Rektori hivatalt. Kérdéses megbízások, idegeket borzoló, cinikus indoklások – így működik a hivatal.

Patkó rektor megválasztása után egy sokáig háttéremberként számon tartott szereplő repült egyenesen a főtanácsadói státuszig hat évvel ezelőtt: Molnár László. A rektor szinte minden kérdésben kikérte a véleményét gazdálkodástól a személyügyekig – fontos egyetemi kérdés vele való egyeztetés nélkül nem dőlhetett el.
A rektor 2006. július 1.-től a Miskolci Egyetem működésével kapcsolatos programkoordinációs, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói, műszaki elemzői, oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával bízta meg a Hexagon Family Bt.-n keresztül Molnár Lászlót. Ezek a feladatok ugyanis – az indoklás szerint – nem szakmai alapfeladatok.

Molnár László családi cége hat éve számláz minden hónapban 290.000 Ft + Áfát. A főtanácsadó persze nemcsak hatalmat, hanem megfelelő ellátmányt is kapott ahhoz, hogy csak a feladataira kelljen koncentrálnia. A havi ellátmányon túl szinte minden költségét megtéríti az egyetem: telefon, konferencia, saját gépkocsi üzemanyag, autópálya díj, rendezvények részvételi díja szállással, étkezéssel, stb.

Kiváló, több évtizedes szervezői tapasztalataira szinte minden területen számított Patkó, olyan területeken is, amelyek már az irracionalitás határait feszegették.

A válság okozta takarékosság jegyében még 2009-ben kiderült ugyanis, hogy az egyetem közalkalmazottai olyan mértékben leterheltek, hogy nem képesek megszervezni egy diplomaátadó ünnepséget. Arra is rájött a rektor, hogy már csak azért is indokolt egy vállalkozó bevonása a szervezésbe, mert például a pótdiploma átadó ünnepség előkészítésének koordinációja nem tartozik az egyetem szakmai alapfeladatai közé.
Komoly piackutatást követően az apparátus megtalálta azt minden szempontból megfelelő céget, aki mentesíteni tudta az egyetemi kollégákat a további terhek alól. Igen, a Hexagon Family Bt.-t.

Az együttműködés annyira jól sikerült, hogy szinte észre sem vette a rektor, hogy Molnár László, a saját tanácsadója koordinál a rektori hivatallal.

Molnár László többek között olyan feladatokat kapott, mint a 2009-es pótdiploma átadó ünnepség előkészítésének koordinálása, a rendezvényhez szükséges szaktanácsadói feladatokkal együtt, Ö felelt ugyanabban az évben a karácsonyi egyetemi koncert előkészítésének koordinálásáért, a rendezvényhez szükséges szaktanácsadói feladatokkal együtt. Ez utóbbi jól érzékelteti milyen hatalmas kihívást jelent az egyetem számára egy év végi koncert, hiszen a szolgáltatási szerződés erre a tevékenységre 2009. október 1-től november 30-ig szólt. (Itt jegyezzük meg, hogy a karácsonyi koncert abban az évben hagyományosan decemberben volt, 16.-án, a fellépő zenekarok pedig az egyetem zeneművészeti intézetének zenekarai voltak. Komoly erőfeszítést igényelhetett tehát a szerződés teljesítése, értékben 268.500 Ft összegért. (Fellépők: Miskolci Egyetem Szimfonikus Zenekara, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete Cselló és Rézfúvós Együttese, a Miskolci Egyetem Nőikara és a Miskolci Bartók Kórus.)

2009-ben akkora volt a leterheltség, hogy a Miskolci Egyetem a saját 60 éves jubileumi rendezvénysorozatának programkidolgozását és a lebonyolítással kapcsolatos PR és szaktanácsadói feladatokat is ki kellett hogy adja, persze szintén a Hexagon Familynek. A sikeres feladatmegoldásért ezúttal 1.140.000 Ft-ot fizetett ki Patkó.

A sikeres szervező munka újabb megbízást hozott, mert kiderült, hogy a tanévzáró rendezvény felügyelete és a szervezés során a folyamatos egyeztetés a rektori hivatallal szintén nem szakmai alapfeladat, összesen 187.500 Ft-ért.

2010-ben az is kiderült, hogy az egyetem tolmácsolni és fordítani sem képes már egyedül a saját konferenciáján. Erre is a legalkalmasabbnak Molnár László családi bt.-je bizonyult, 601.250 Ft összegért.

2011-ben sem sikerült jobb megoldást találni a diplomaosztók megszervezésére – hisz tudjuk jól, nem alapfeladat, és nem fér bele az állomány leterheltsége miatt, – az 5 alkalmas feladatot (ünnepségek szervezése, lebonyolítás koordinációja ezúttal kiegészítve kommunikációs szaktanácsadással) 625.000 Ft-ért vállalta a Hexagon Family Bt.

A külső szereplővel történő szerződéskötés indoklása ebben az esetben kiegészült még azzal, hogy rövid idő van hátra az eseményekig, illetve hogy a feladat igen sürgős, ami teljesen komikussá teszi a leírtakat. Hiszen az egyetemen nem igen hihető, hogy későn jönnének rá, hogy 211-ben is lesz diplomaosztó, ahogy minden egyes évben.

A fenti példák érdekes rendszert mutatnak be, mely – legalábbis látható módon – nem került a belső ellenőrzés vizsgálati körébe, szankciókat nem kapott sem a megbízó, sem a megbízott. Az érintettek örömére az idei évben a diplomaosztók még Patkó Gyula rektori időszakában lesznek.

A számlát kérem!
Összesen 30.644.850, ha más nem lesz