Macskagyökér, macskagyökér. erős lehűlés, hidegfront

Vasárnap estig marad  a borult idő, sokfelé csapadékkal, mely egyre inkább szilárd halmazállapotú lehet. A magasabban fekvő tájakon és északkeleten vasárnap estig 5-15 cm-es hó hullhat. Viharos marad a légmozgás, és hidegfronti hatás lesz.

A tegnapihoz képest nagy hőmérsékletcsökkenésre kell számítani kiemelten a dél-dunántúli és a dél-magyaroroszági régiókban: akár 10-12 fok különbség is lehet a maximumhőmérsékletekben. A többi területen nem lesz jellemző ekkora változás, de mindenhol érezhetjük majd a lehűlést. A hidegfrontra jellemző tünetek is tovább nehezítik az alkalmazkodást, ebből a legjellemzőbb a (mind a simaizom, mind a harántcsíkoltizom) görcs okozta fájdalom.

Az izomgörcsök megelőzésére jó módszer a kálcium és a magnézium fokozott bevitele. A magnézium főleg azért szükséges, mert segít a kálcium felszívódásában. Ez utóbbi természetes forrása pl. a tejtermékek és a tengeri halak. Hasi görcsök jelentkezésénél a legegyszerűbb gyógymód az, ha meleget teszünk az érintett területre (melegítő párna, forró vízes borogatás). A meleg segít az izmok ellazításában, és serkenti a vérkeringést, gyors és hasznos segítség lehet az ilyen kellemetlen panasz ellen. Ha erősebb fájdalmaink vannak, igyunk forró teákat (kamilla, hársfa, borsmenta).

A fronttal érkező erős szél sok emberben nyugtalanságot és ingerlékenységet okozhat, ha tudatosan készülünk erre, akkor elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok. A macskagyökérből készült tea és a nyers zöldségek segítenek enyhíteni a tüneteket