Ha az ország GDP-je csökken , akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Vásárosnaményban a polgármestereknek fizetett jutalmakkal kapcsolatos újságírói kérdésre.

 

Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, „mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket” – mondta a kormányfő.

Az egyébként nagyon jó munkát végző miniszterek sem kaptak jutalmat – jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért a tavalyi gazdasági helyzet miatt esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nem az ő beosztottairól van szó, ezért parancsot nem tud nekik adni, de „erőteljes kérést” tud hozzájuk intézni, ezt meg is tette. Szavait azzal zárta, hogy „majd ha lesz gazdasági növekedés, ha lesz eredmény, akkor az állami szektorban fogunk fizetni jutalmat”.

A Blikk az elmúlt héten cikksorozatban számolt be arról, hogy 32 fideszes polgármester és alpolgármester összesen ötvenmillió forint jutalmat vehetett fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is. Ennek folytatásaként írták meg, hogy január 21-én Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója a Fidesz választókerületi elnökeinek körlevelet küldött, az alábbi szöveggel: „Kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen. Természetesen a jutalom visszafizetése helyett a mandátum visszaadása is lehetséges alternatíva!”

A drákóinak látszó szigor viszont nem hatotta meg a szocialistákat. Török Zsolt szóvivő közleményében azt írta, hogy mindez akár „üdvözlendő cselekedet is lehetne, ha nem lenne mögötte számtalan visszásság”.

Közleményét így folytatta:

„Tudjuk, hogy Orbán Viktor kézi irányítással mozgatja a pártot. Nehezen elképzelhető, hogy éppen a polgármesterek jutalmairól nem tudott előre. Ha nem lett volna egy feltáró újságcikk, biztosan csöndben maradnak és elsunnyogják az egészet. Épp úgy, ahogy a dupla költségtérítést is csak akkor fizették vissza, mikor fény derült rá.

A brutális megszorítások idején megszavazni sem illett volna ezeket a jutalmakat, felvenni meg pláne nem. Ha egy cseppnyi jóérzés szorult volna a megszorítások pártjának politikusaiba, akkor a két hibás döntés után maguktól fizették volna vissza ezt a pénzt.

De ha a Fidesz ennyire etikus szeretne lenni, akkor vissza kellene adni egyéb közpénzeket is:

a Közgép és a Simicska-cégek számára kisíbolt milliárdokat,
3 millió ember einstandolt nyugdíjmegtakarítását,
a MOL-pakett milliárdos értékcsökkenését,
a 70 milliárdos minisztériumi, teljesen felesleges luxusbeszerzéseket,
az álkonzultációkra elköltött milliárdokat,
a kormányszóvivő korábbi cégének kifizetett ezermilliókat,
az önreklámra elköltött pénzeket,
a fideszes hűbérurak, földoligarchák által felvett földalapú támogatásokat.
A választópolgárok megbecsülését nem kínos levelekkel, hanem tisztességes politizálással lehet elnyerni!” – zárja sorait Török Zsolt.