Kriza Ákos arra szólította fel a szocialistákat, hogy hagyják abba Miskolcon a magyarok listázását

Földesi Norbert, az MSZP  miskolci frakcióvezetőjének levele alkalmas arra, hogy egy meghatározott csoport ellen indulatokat szítson – szögezte le a Magyar Helsinki Bizottság. Kriza Ákos, a város kormánypárti polgármestere visszautasítja a vádakat, miközben emlékeztet: a szocialisták folyamatosan listázzák a borsodi megyeszékhely önkormányzatának vezető munkatársait, s egy szót sem szólnak arról, hogy – maradásuk esetén – miképpen kezelték volna a felhalmozott negyvenmilliárd forintos adósságot.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Helsinki Bizottság, hogy Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője származási alapon listázza, támadja politikai ellenfelét vagy annak környezetét. A levél alkalmas arra, hogy egy meghatározott csoport ellen indulatokat szítson – szögezte le a Magyar Nemzet kérdésére a szervezet. Különösen aggasztónak tartják ezt amiatt is, mert a törvény alapján a nemzetiségi hovatartozás személyes adat, amit jogszerűen kezelni csak törvény felhatalmazása alapján vagy az érintett személy írásbeli hozzájárulása esetében lehet.

Nem gondoljuk, hogy – tekintettel az adatkezelés célhoz kötöttségének elvére is – van olyan norma, amelynek alapján jogszerű volna nyilvánosságra hozni, mintegy listázni az érintett személyek származását vagy azt, beszélik-e a román nyelvet – közölték. A Helsinki Bizottság leszögezte azt is, hogy a politikai hatalom birtokosaival szemben pártállásuktól függetlenül elsődleges elvárás a jogszabályok tisztelete, de az is, hogy politikai cselekvéseik során tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely azt sugallja, hogy önmagában a származásnak bármilyen jelentősége lenne akkor, amikor egy emberről, annak munkájáról vagy teljesítményéről mondunk ítéletet.

Kriza Ákos szerint a Miskolcon indított kampány „fenyegeti” a várost és az ott élőket. A politikus egyben arra szólította fel a szocialistákat, hogy hagyják abba Miskolcon a magyarok listázását.
Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere a lapnak azt mondta, önleleplező nyíltsággal, megdöbbentő és immár az MSZP vezetői számára is vállalhatatlan kérdéseket tett fel a miskolciaknak és személyesen neki Földesi Norbert, a miskolci szocialisták frakcióvezetője legutóbbi közleményében. A városvezető szerint minden szakmaiságot nélkülözve, bárminemű kritika megfogalmazása nélkül kérdezi tőle az MSZP: igaz-e, hogy a város intézményeiben néhányan erdélyi születésűek?

Földesi Norbert ugyanis legutóbbi közleményében tagadta, hogy a szocialisták arról beszéltek volna, vajon a város cégeinél dolgozó több ezer ember honnan jött, hogyan végzi a munkáját. Csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy a partiumi származású Kriza Ákos polgármestersége óta egyre több erdélyi származású ember kap vezető állást a polgármesteri hivatalban, a város cégeiben, intézményeiben. Ezután a szocialista frakcióvezető komplett listával állt elő. mno.hu