A cigánygyerekek primitívek; muszáj ütni  a romákat; 4-8 éves korukban el kell venni a családtól a gyerekeket – egy vidéki iskola tanárának ars poeticája. A Roma Club Alapítvány fegyelmi vizsgálatot sürget.

„Sokszor nem tudsz mit csinálni, ki nem küldheted óráról, térdepeltetni eszedbe ne jusson, igazgató nem engedi, jó, néha muszáj. Olyan, hogy egyes, vagy szaktárgyi figyelmeztető, az abszolút nem használ, tehát csak a fizikai erőszak”, taglalja pedagógiai nézeteit egy a YouTube-on terjedő videón Vígh Szilárd.

A konyári iskola tanára szerint – aki a történelem mellett cigány népismeretet is tanít, a roma gyerekek primitívek és a szülőknek sem lehet megmondani, hogy neveljék meg. (Azt azért még hozzáteszi, hogy nemcsak mocskosak a roma gyerekek, de büdösek is.) Megjegyzendő: a Debrecenben politológia szakon végzett férfi nem repdes a fent említett népismereti tantárgytól, és le is szólja azt, mondván: meg hát végülis nagy történelmük (értsd: a cigányoknak) nincs, egy órán belül össze lehetne foglalni”. Az üdvözítő megoldás a tanárember szerint 4-8 éves népnevelő intézetek gründolása lenne, ahová a családtól elszakított 4-8 éves gyerekek kerülhetnének.

A Roma Club Alapítvány nyílt levélben tiltakozik és az eset kivizsgálását sürgeti. Az iskola igazgatójától azt kérik, hogy a videóban szereplő tanárt, Vígh Szilárdot fegyelmi eljárás keretén belül azonnal függessze fel a munkavégzés alól, mert „nézetei, hitvallása, az egyetemes emberi értékekkel szembe megy, szégyent hozva az iskolájukra és a pedagógus társadalomra egyaránt”.