Bréking. Miskolcon is vissza kell fizetni a Holdingos jutalmakat?

Milliós jutalmakat osztottak év  végén nemcsakaz önkormányzati vezetőknek, hanem sok helyütt a városi cégek irányítóinak is, és mivel előbbieket Orbán Viktor arra „kérte”, fizessék vissza vagy jótékonykodják el a bónuszt, az MSZP szerint a fideszes cégvezetőknek is ezt kellene tenniük. Állítólag már százával érkeznek a visszajelzések a kormánypárti politikusoktól a Fideszhez visszafizetésekről, felajánlásokról – pontos számokat ma közölnek. (A képen nem Holdingos dolgozó van. Csak illusztráció˘!!!!!)

 

 

Ma kiderül, hány kormánypárti önkormányzati vezető vett fel tavaly év végén jutalmat, illetve az is, hogy Orbán Viktor pártelnök-kormányfő határozott „kérésére” közülük ki fizette vissza, illetve ki ajánlotta fel jótékony célra a pénzt. Erről százával érkeztek állítólag a Fideszhez adatok a csütörtök esti határidőig, de a kormánypárti frakció közlése szerint „a polgármesterek és alpolgármesterek által felvett jutalmakkal kapcsolatban jelenleg is folyik az adatok feldolgozása”, ezért részleteket csak ma mondanak.

HIRDETÉS

A kormánypárti többségű képviselő-testületek által a polgármestereknek és helyetteseiknek kiosztott év végi bónuszokról Orbán Viktor azt mondta, „veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni”. Emlékeztetett, hogy sem ő, sem miniszterei nem kaptak jutalmat, és szerinte az önkormányzati vezetőknél sem indokolt, hogy munkájuk után plusz pénzt vegyenek fel. Ezért is kérte körlevélben az érintetteket a Fidesz arra, fizessék vissza a pénzt vagy támogassanak vele valamilyen nemes célt, majd erről számoljanak be a pártnak. Az erről szóló körlevél egyetlen „menekülőutat” hagyott a pénzüket megtartani készülőknek: „Természetesen a jutalom visszafizetése helyett a mandátum visszaadása is lehetséges alternatíva!”

A botrány azután robbant ki, hogy a Blikk 32 fideszes polgármestert és alpolgármestert talált a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen 50 millió forint jutalmat vehettek fel az év végén, közülük hatan országgyűlési képviselők is. Ezzel kapcsolatban az MSZP emlékeztetett, ha nincs az újságcikk, „elsunnyogják az egészet (…) éppúgy, ahogy a dupla költségtérítést is csak akkor fizették vissza, mikor fény derült rá”.

A Blikk egyébként nem talált olyan érintettet, aki „dacolt volna” Orbán kérésével. Korábban egyedül Varga József kormánypárti parlamenti képviselő, ferencvárosi alpolgármester mondta azt, hogy a gyerekei tandíjára költi a pénzt. Tegnap nem tudtuk elérni a politikust, hogy megkérdezzük, pártelnöke szavára meggondolta-e magát. Mindenesetre lehet, amiatt is magyarázkodnia kell, hogy a kormányzati kommunikációban következetesen tagadott tandíjat egyáltalán megemlítette.

A helyzetet bonyolítja, hogy sok helyütt milliós jutalmat kaptak az önkormányzati cégek vezetői is. Szegeden például 37 milliót szavazott meg a jobboldali többség a vállalatvezetőknek. Egyikük – volt fideszes képviselő – azért kapott többmilliós prémiumot, mert az üzleti tervhez képest 55 ezer forinttal növelte a cég eredményét. Nyíregyházán 39 milliót osztottak ki, ebből a Nyírség víz Zrt. három vezetője 22 milliót kapott. Debrecenben 16,5 millió jutalmat kaptak a cégvezetők, Miskolcon 34, Kaposváron 12, Kecskeméten pedig 10 milliót.

Emiatt az MSZP orosházi elnöke Orbán Viktorhoz fordult. Fetser János egyetért a kormányfővel, hogy az önkormányzatoknál „minden fillérre szükség van”, és feltételezi, hogy a jutalom-visszafizetés nemcsak a városvezetőkre, hanem a cégvezetőkre is vonatkozik. Fetser helyi példát is mondott: Csizmadia Gergely – volt fideszes képviselő – a városüzemeltetési cég vezetőjeként évi bruttó mintegy 8,2 milliós fizetésen felül ugyanennyi prémiumra jogosult, míg helyettesénél ezek az összegek elérik a 7,2 milliót.

A szocialisták városi elnöke szerint a prémiumfizetés feltételeként kitűzött célokat a rendes havi jövedelmükért kellene elvégezniük, ezért – Szijjártó Pétert idézve – „pofátlanságnak” nevezte a kifizetéseket. Úgy vélte, úgy akarják kifizetni a milliókat a cégvezetőknek, hogy szinte üres a város kasszája, és ezért „kényszerült” a fideszes többség januártól olyan új adót bevezetni Orosházán, amelyet bár kommunálisnak hívnak, de gyakorlatilag ingatlanadó. Fetser ki is számolta: a két vezető prémiuma éppen 853 család kommunális adójával egyenlő.

Jótékonykodott a főpolgármester-helyettes

Bruttó 1,5 millió forintos jutalmának mintegy kétharmadát, 1,057 milliót kapott kézhez György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, aki még akkor, tavaly decemberben jótékony célra, egyebek között kőbányai családok megsegítésére ajánlotta fel az összeget. A kormánypárti politikus – aki országgyűlési képviselő is – tehát nem várta meg Orbán Viktor „kérését”, igaz, az adakozás nála hagyomány: 2011 végén ugyancsak jótékonykodásra költötte a teljes év végi bónuszt.

György István mellett négy helyettes-társának is ugyanekkora összeg járt tavaly év végén – ők egyelőre nem közölték, hasonló célra fordították-e a pénzt. A fővárosnál egyébként gyakorlatilag Tarlós István főpolgármester volt az egyetlen, aki nem kapott „bónuszt” – sem tavaly, sem előtte. Megírtuk, az ezerfős Főpolgármesteri Hivatal 985 dolgozója átlagosan 314 ezer forint év végi jutalomat kapott, ami összesen 309 millió forint. Ebből jutott a városvezetés munkáját segítő tanácsadóknak és főtanácsadóknak is – ők egy évvel korábban átlag 500-800 ezer forintot kaptak.

NÉPSZAVA-összeállítás