PSA Air Hybrid: pár éven belül jöhet a levegővel hajtott autó

Az újfajta hajtáslánccal a C3  CO2-kibocsátása 69 g/km-re, fogyasztása 2,9 l/100 km-re csökkenhet, a csak levegős hajtás pedig emissziómentes.

 

Az energiát tároló tartály hosszában helyezkedik el a kocsi alján, menet közben a keletkező fékezési energiával visszatölthető

 

 
Fontos bejelentést tett a PSA Peugeot Citroën a cég legutóbbi innovációt bemutató rendezvényén. Kidolgoztak egy olyan hibridhajtást, amelyben nem akkumulátor, villanymotor és generátor segítik a belsőégésű motor munkáját, hanem egy speciális sűrített levegős rendszer. Érthető okokból nem nagyon taglalták az Air Hybrid hajtás részleteit, de úgy jellemezték, hogy jelentős lépés a 2 l/100 km fogyasztású autó megvalósításának irányában. A benzinmotor mellé sűrített levegős palackokat, hidromotort és egy speciális bolygóműves automata váltót társítottak. Az ilyennel felszerelt, főleg kisebb méretű modellek ezzel a megoldással háromféle üzemmódban működhetnek: csak benzinnel, csak levegővel, vagy ezek kombinált erejével.

 

70 km/h-ig a hidromotor viszi a prímet a hajtásban
A franciák becslései szerint az Air Hybriddel hajtott kisautók, például a C3 vagy a Peugeot 208 vegyes átlagfogyasztása 2,9 l/100 km-re csökkenne, CO2-kibocsátásuk pedig alig 69 g/km-re mérséklődne. Ráadásul városban (70 km/órás tempóig) az Air mód használatával az autók nulla emisszióval lennének képesek közlekedni. Bár a rendszer elég összetett, a PSA várhatóan már 2016-ban piacra dobja az első Air Hybrid modelleket. Kíváncsian várjuk, a sorozatgyártás megvalósulása komoly löketet adhatna a pillanatnyilag kicsit egy helyben toporgó hibridek fejlesztésének.