2013.01.21-én a Debreceni Ítélőtábla Dr.  Elek Balázs vezetette büntetőtanácsa 9 órától a következő ügyet tárgyalja.

 

Az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt K. Zoltán és társa vádlottak ellen indított büntetőügyben a Nyíregyházi Városi bíróság 2010 decemberében hozott elsőfokú ítéletét I. r. K. Zoltán vádlott tekintetében a Nyíregyházi Törvényszék 2012 márciusában megváltoztatta.
K. Zoltán I. r. vádlottat 2 rb. számvitel rendjének megsértése vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A vádlott 1. és 2. tényállásokban írt pénzügyi bűncselekményeit költségvetési csalás bűntettének minősítette. K. Zoltán szabadságvesztés büntetését 2 év 6 hónapra súlyosította, mellékbüntetésül 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlottal szemben 20.000.000 /húszmillió/ Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezéseket mellőzi. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.
Az elsőfokon eljáró Nyíregyházi Városi bíróság 2010 decemberében I. r. K. Zoltán vádlottat 3 rb. adócsalás, 3 rb. magánokirat-hamisítás vétsége és 2 rb. számvitel rendje megsértése vétsége miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette. II.r. Sz László vádlottat 2 rb. adócsalás büntettében, mint bűnsegéd, 3 rb. magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 10 hónap börtönbüntetésre ítélete, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.
K.Zoltán I. r. vádlott egy olyan mátészalkai székhelyű kft ügyvezetője volt, amely 2003. III. negyedévében az ország különböző részein munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozott. A megrendelők a vádlottnak általános forgalmi adót is tartalmazó díjat fizettek a munkaerőért. A vádlott a dolgozókkal szóban kötött szerződést, nem jelentette be őket, utánuk járulékot nem fizetett. A munkáltatással összefüggésben fizetendő járulékok csökkenése 11.669.000 Ft volt. A vádlott nem rendelkezett az ÁFA levonására, illetve költségként elszámolásra alkalmas számviteli bizonylatokkal. Hogy különböző adófizetési kötelezettségeit eltitkolja az adóhatóság elől, fiktív számlákat szerzett be különböző cégektől. Egy ilyen cég üzletvezetésre ás képviseletre jogosult tagja volt a II. r. vádlott. A fiktív számlák felhasználásával az I. r. vádlott társasági adónemben 9.144.000 Ft-tal rövidítette meg az állami adóbevételt. ÁFA adónemben 20.481.000 adófizetési kötelezettsége keletkezett, melyet a fiktív számlák felhasználásával eltitkolt.