Új adót vet ki az elektromos  energiát szállító és forgalmazó, valamint a földgázkitermelő vállalatokra Románia – írja a napi.hu. A kormány számításai szerint idén 59,3 millió, jövőre pedig már 68 millió euró folyik be így keleti szomszédunk államkasszájába.

 

A többletbevételt a saját termelésből származó földgáz árának és a hazai földgáz tavalyi piaci árának (1000 köbméterenként 495 lej) különbségeként számolják ki. A a kormány az új terhet a OMV Petromra és a Romgaz Mediasra szabta, mivel a két cég biztosítja az ország gázszükségletének közel 80 százalékát.

A különadó bevezetésének időzítése egyáltalán nem véletlen, mivel az OMV Petrom és az Exxon Mobil tavaly év elején jelentette be, hogy a Fekete-tengerben hatalmas, 84 milliárd köbméterre becsült gázlelőhelyet fedezett fel, ezzel pedig kelet-európai állam évekre függetleníthetné magát az orosz gázimporttól.

A Petrom 2011-ben mellesleg 877 millió eurós rekordnyereséget jelentett, ez kiverhette a biztosítékot a román politikai elit körében.