Kriza Ákos szemben a kanadai és a magyar kormány véleményével

Giró-Szász András kormányszóvivő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a kanadai kampányra vonatkozó kérdésre válaszolva szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az ottawai kormány tavaly decemberben egyértelműen biztonságos országnak nyilvánította Magyarországot, és ezzel a deklarációval egyértelművé tette: alaptalannak minősítik magyar állampolgárok menedékjogi kérelmét. 

 Fotó: Vajda János

Kitért arra is, hogy a magyar kormány képviselői kapcsolatot tartottak a kanadai nagykövettel ebben a kérdésben, illetve a kanadai bevándorlásügyi miniszter levelet írt a magyar belügyminiszternek, amelyben egyértelműsítette, hogy a magyar romintegrációs lépések kiemelkedőek, és a tervezett kampányt kanadai belső probléma miatt folytatják.
A kanadai és a magyar kormány véleményét némileg árnyalja, hogy Miskolc polgármestere, Kriza Ákos szerdán felháborodásának adott hangot, amiért Kanada szerinte Miskolcra akarja visszaküldeni a kiutasított romákat. „Határozottan kijelentem, hogy Kanada nem fogja a romákat Miskolcra küldeni!” – jelentette ki. Kriza a szociális lakásokkal kapcsolatos visszaélések és a romák kivándorlása közötti összefüggésre utalt, és kijelentette, hogy a városvezetés nem nyugszik, amíg vissza nem állítja a közbiztonságot a városban.
Jogvédő szervezetek sokat bírálták Kanadát a menedékkérelmek elbírálásának leegyszerűsítése miatt, és felhívták a figyelmet, hogy a kérelmekről döntő kanadai testület rengeteg magyar állampolgár esetében látta bizonyítottnak az üldöztetést. Az új szabályok mellett a hasonló helyzetű emberek esélye a menekültstátusz elnyerésére drasztikusan lecsökken.
A kanadai törvényhozás ugyanakkor arra hivatkozva vezette be a biztonságos országok listáját és egyszerűsítette le az onnan érkezők kérelmeinek a vizsgálatát, hogy a rendszer nagyvonalúsága és a gyakori visszaélések óriási terhet rónak a kanadai adófizetőkre.
Menekültáradat
A Kanadába irányuló első menekülthullám 1998-as kezdete óta összesen bő 19 ezer magyar állampolgár, zömmel romák kértek menedékjogot Ottawától. Az első hullám a vízumkényszer 2001 decemberi visszaállításáig tartott, akkor szűk négy év alatt közel kilencezren jelentkeztek a repülőtereken, elsősorban a roma népességen belül tanultabbnak és mobilisabbnak számító, magyarul beszélő romungrók.