Akár milliós nagyságrendű pénzt  is összeszedhetett a kanadai szociális ellátásokból, alkalmi munkákból egy-egy kitelepülni próbáló család – mesélik Sajószentpéteren az érintettek, akik közül egyre többen települtek haza. Az itthon hagyott házakat azonban több esetben is teljesen szétlopták. Miskolcon felháborodást keltett a kanadai kormány kampánya, a helyi ellenzék szerint azonban a város vezetése mindeddig homokba dugta a fejét.

 Sajószentpéteren a Sajó parti városrészben szinte csak cigány családok élnek. A környék, a házak állapota vegyesnek mondható: vannak jó állagú és frissen felújított épületek ugyanúgy, mint romosak. Az utca, ahol több Kanadát megjárt, majd hazatelepült család is él, Zalka Máté nevét viseli, legalábbis az első épület falára kiszögezett névtábla szerint.

Az egyik udvarban lévő asszony némi hezitálás után elárulja, ők is voltak szerencsét próbálni.

„Férjemmel és három gyermekünkkel 2010. június 17-én repültünk Torontóba, mert a legtöbb magyarországi befogadást kérő abban a városban száll le. A formaságok után elhelyeztek bennünket a ‘selterben’, vagyis berendezett szoba-konyhás lakásban. Kaptunk pénzt élelmiszerre, a rezsiért nem kellett fizetni” – meséli a negyvenhez közeli asszony.

 

Addig családjával a szüleinél éltek, öten 20 négyzetméteren. Két bőrönddel indultak útnak, miután egyik ismerősük korábban kiutazott és bátorította őket.
Torontóban aztán hetente egyszer elmehettek a felnőttek „Valentin munkára”, vagyis egyházak élelmiszerosztásában, főzésben és mosogatásban segédkezhettek, amiért plusz pénzt kaptak. Havi juttatásuk így 3200 kanadai dollár volt, amiből tudtak spórolni. Férjét azonban annyira kínozta a honvágy, hogy 16 hónap után visszamentek Sajószentpéterre. Addigra összegyűjtöttek ötmillió forintot: kétmillióért házat vásároltak, kitatarozták és berendezték, a férjének pedig vettek egy kisteherautót. Így már van pénzkereső a családban, mert a családfő korábban nem tudott elhelyezkedni.

 

A három gyerek kint iskolába járt, de a két idősebbnek ezt Magyarországon nem számították be, ezért most kétéves lemaradásban vannak hasonló korú társaikkal szemben. Ágnes azt sajnálja, hogy amikor ők hazajöttek, még nem kaptak egy 1500 dolláros csekket, ahogyan azt a később hazatérők megkapták. Az asszony állítja, olyan rendes ország nincs még egy, mint Kanada, ahonnan végül a pénzen kívül hét bőröndöt cipeltek haza, tele márkás ruhákkal, amiről korábban csak álmodtak.

Kanadában ingyen, nálunk pénzért gyógyítanak

Az asszony szülei is megjárták Kanadát, édesanyja a mai napig áldja Kanada nevét. Férje korábban többször volt az edelényi kórházban, de Torontóban mutatták ki, hogy tüdőrákja van. Rengeteg kezelésen esett át, melyekért nem kellett fizetni. Állítja, az ottani orvosok meghosszabbították az életét, ezért élt tavaly októberig. A 20 éves fia el tudott helyezkedni egy térburkoló cégnél, ahol 15 dolláros órabérrel alkalmazták, máshol napi 100-120 dollárt keresett. Közben a másik fiútestvér párja is csatlakozott hozzájuk, és Torontóban született gyermekük. Még maradtak volna, de kiutasították őket a kanadai hatóságok. Itthon folytatódott a beteg gyógykezelése, ami sok pénzt elvitt az addigi megtakarításból. Amikor pedig kanadai állampolgársággal rendelkező gyermekük megbetegedett, az orvosi kezelésért itthon 300 ezer forintot számláztak ki a családnak-írja hvg.hu