Gulyás István felvetésére – miszerint  Martonyi János azt mondta, hogy a Kanadába kivándorolt cigányok több mint 40 százaléka Miskolcról érkezett – Kriza Ákos úgy fogalmazott, ez a tény nem teljesen pontos, hiszen csupán a születési helye Miskolc ennek a bizonyos negyven százaléknak.–Lakcímkártyát ott nem mutattak, nem is mutathattak. Csak azt tudhatták a kanadai szakemberek, hol született az illető, egy születési helyet láttak. De nem kell ahhoz professzornak lenni, hogy tudjuk, ami az anyakönyvi kivonatban Miskolcot jelzi, az csak annyit jelent, hogy Miskolcon vannak kórházak, ahova bejárnak szülni a megye egy részéről. Tehát nem feltétlen itt éltek ezek az emberek utána, és a túlnyomórészük nem is élt soha Miskolcon – szögezte le Kriza Ákos. 

A polgármester szól arról is, hogy a kanadai nagykövetasszony válaszolt levelére, melyben – mint mondta – talán kicsit keményebb hangon, de válaszokat követelt a kampánnyal kapcsolatban feltett kérdéseire. Mint mondta, a levelet megírni, a kérdéseket feltenni kötelessége volt, hiszen felelősséggel tartozik Miskolcért, a miskolciakért.
– Levelemre megjött a válasz, mely azért részben megnyugtat. nagykövetasszony leszögezte, nem szándékoznak senkit Miskolcra telepíteni, hazaküldeni, inkább a jövőre nézve szeretnék elindítani a kampányt, hogy azok, akik a jövőben Kanadába mennek, tudjanak ezekről a változásokról.

Kriza Ákos reflektált, a szocialisták vádjaira is, melyekben a polgármester és városvezetők erdélyi születését firtatják. Mint mondta, megalázó és gusztustalan az a módszer, ahogy a miskolci szocialisták saját városuk lakóit immár évek óta megpróbálják félrevezetni.

A Kriza Ákossal, Az Este adásában készült teljes interjút az MTVA videotárában, ide kattintva tekintheti meg! minap.hu