|Újabb gyanúsítottjai vannak

 annak a Gyurcsány-kormányhoz köthető bűnügynek, amelynek középpontjában egy 17 ezer négyzetméteres moszkvai épület eladása áll. Az Index információi szerint az egyikük Kupa Mihály korábbi pénzügyminiszter felesége, aki az állami vagyonkezelő egyik vezetője volt az ügy idején.

„A döntésnek általunk ismert hátránya nincs” – ez olvasható abban a 2008. július 16-i előterjesztésben, amellyel az állami vagyonért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) jóváhagyta a moszkvai kereskedelmi képviselet eladását. Az előterjesztők meghatározták az épület értékét is, ezt egy korábbi értékbecslés alapján 19,9 millió dollárra (akkori árfolyamon számolva 3 milliárd forintra) tették.

 

A 17 ezer négyzetméteres épület eladását azzal magyarázta a dokumentum, hogy a beépített területnek mindössze 20 százaléka hasznosítható irodai célra. Az ingatlan kihasználatlan, a fenntartása drága, a felújítás költsége pedig 5 millió euró lenne. A további lépésekről azt írták, hogy a moszkvai épületet zártkörű pályázaton értékesítik, amelyre legalább három ajánlattevőt hívnak meg. Az előterjesztés azzal zárul, hogy a több milliárd forintos állami vagyonról szóló döntésről nem szükséges sajtóközleményt kiadni.

Ennek a dokumentumnak az aláírói közül kerültek ki információink szerint a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása miatt indult nyomozás újabb gyanúsítottjai. A Központi Nyomozó Ügyészség a Magyar Nemzetnek szerdán azt mondta: két újabb embert is meggyanúsítottak az ügyben, a két nő az épület eladása idején az MNV-ben dolgozott. Az ügyészség neveket, monogramokat nem említett, mindössze annyit közöltek: a gyanúsítottak vallomást tettek, a bűncselekmény elkövetését tagadták, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Velük együtt hatra nőtt a gyanúsítottak száma.

Az Index több, egymástól független forrástól úgy értesült, hogy az egyik gyanúsított Bodnár Terézia, az MNV korábbi ingatlanvagyonért felelős vezérizgató-helyettese. Bodnár férje Kupa Mihály, az MDF-kormány korábbi pénzügyminisztere. Bodnárt csütörtökön férje telefonján keresztül többször is próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül. Az ügyet közelről ismerő források azt mondták: a másik új gyanúsított S. I., aki jelenleg is az MNV-nél dolgozik. S.-nek menedzserként előterjesztések elkészítése a feladata. S-t csütörtökön sikerült elérnünk az MNV-ben, mindössze annyit mondott, hogy nem kíván nyilatkozni. index.hu