Dr. Kriza Ákos közleménye.
Miskolc – „Önleleplező nyíltsággal, megdöbbentő és immár az MSZP vezetői számára is vállalhatatlan kérdéseket tett fel a miskolciaknak és személyesen nekem Földesi Norbert a miskolci szocialisták frakcióvezetője, legutóbbi közleményében.” – kezdi közleményét Miskolc város polgármestere.

Minden szakmaiságot nélkülözve, bárminemű kritika megfogalmazása nélkül, pusztán azt kérdezi tőlem az MSZP, hogy igaz-e, hogy a város intézményeiben néhányan erdélyi születésűek?!
Sőt a közleményben maguk mondják meg céljukat, miszerint: „Mi csupán arra hívtuk fel a figyelmet, hogy Kriza Ákos polgármestersége óta egyre több partiumi, erdélyi származású ember kap vezető állást a polgármesteri hivatalban, a város cégeiben, intézményeiben”.
Majd azt kérdezi, hogy néhány miskolci vezető valóban erdélyi származású-e? Se többet, se kevesebbet. Elképesztő.
Nem azt kérdezik, hogy vajon jól végzik-e munkájukat? Nem azt kifogásolják, hogy hogyan irányítják a szocialisták által eladósított intézményeket, nem kifogásolják semmilyen módon szakmai tevékenységüket, csak azt kérdezik, erdélyiek-e?
A cél világos: újra sugallni akarják a jól bevált „románozást”, azt a szellemiséget, ami a 2004. december 5-ei gyalázatos népszavazáshoz vezetett, amikor az MSZP magyart uszított a magyar ellen és ami miatt Mesterházi Attila az MSZP nevében bocsánatot kellett kérjen tegnap Kolozsváron.
Kikérjük magunknak azt, hogy ezt a nemzetrontó szellemiséget Földesi Norbert és csapata még mindig szalonképesnek tartja. Nincs ma már civilizált ember, aki egyet értene a miskolci MSZP kérdésfeltevésével és annak céljával.
És, ami a kérdéseket illeti: igen, a közleményben sorolt vezetők erdélyi születésűek!
De: Pálffy Kinga nem a rokonom, a román nyelv tudására fel tett kérdése értelmezhetetlen.
Szélyes Domokos gyerek korától Miskolcon nőtt fel, itt tanult, érettségizett, és szerzett a Miskolci Egyetemen közgazdász diplomát és egy multicég vezető állását hagyta ott Miskolc szolgálatáért.
Miskolc színházba járó közönsége a legnagyobb megelégedéssel van Kiss Csaba munkája iránt. Az igazgató – aki pályáját Miskolcon kezdte és ide hazatért- tevékenysége, szakmai felkészültsége kapcsán mindegyik politikai oldal művészeinek elismerését bírja, a jegyeladások rekordokat döntenek.
A bábszínház élére és a Szemere szakközépiskola igazgatói állására mindössze 1, azaz egy pályázó volt, munkájukat a miskolci gyerekek és szülők megelégedésére végzik, a miskolciak javára. Pechükre pusztán azért kerültek az MSZP származási lejárató „román listájára”, mert Erdélyben születtek. De megtámadták azt a Zárug Péter Farkas politológust is, aki a Miskolci Egyetem adjunktusa, húsz éve van Miskolcon, 2009-ben a Bölcsész kar legnagyobb diák elismerését kapta meg, amikor közel kétszáz oktató közül „tiszteletbeli évfolyamtárs”-nak választották a kar hallgatói és ma rektori referensként a hallgatók Miskolcon maradásáért dolgozik. Nem PR-osként, ahogy hazudták a szocialisták, hanem a hamarosan útjára induló „Otthonunk Miskolc” gyakornoki program koordinálójaként, ötletgazdájaként.
Ezeket az embereket listázzák, pusztán azért mert valamikor erdélyi kötődésük volt?
És Földesi frakcióvezető a maga közleménye szerint „csak erre akarja felhívni a miskolciak figyelmét?”
De mi célból, milyen szándékkal, mit akar üzenni ezzel a miskolciaknak?
A szándék világos, csakhogy elfogadhatatlan!
Oly annyira, hogy ezt már Mesterházy Attila, de talán Ron Werber sem vállalja!
Földesi Norbert és a miskolci szocialisták igen.
Minden jóérzésű miskolci ember nevében gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartom Földesi Norbert kérdésfeltevését, visszautasítom azt, és e tárgykörben az emberi méltóság nevében sem magamról, sem más miskolci-erdélyi születésűről nyilatkozni többet nem fogok.
– Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere –