Nem kell a kanadaiak pénze a miskolci Rádió M-nek

A tavaly decemberben életbe  lépett változások eredményeként gyorsabb és igazságosabb lett Kanada menekültügyi rendszere, ezeket a változásokat akarja bemutatni a Miskolcon négy héten át tartó kampány – közölte a kanadai nagykövetség szerdán az MTI megkeresésére.

Kifejtették, hogy szerdán a kanadai bevándorlási és állampolgársági minisztérium Miskolcon nyilvános tájékoztató kampányt akar elindítani, amely Kanada új menekültügyi rendszerét mutatja be. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szabályozás nemrég érvénybe lépett változásaira.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly december 15-én életbe lépett a Kanada bevándorlási rendszerének védelméről szóló törvény, amely az ország menekültügyi rendszerét gyorsabbá és igazságosabbá teszi. Az új rendszerben „az üldözés elől menekülő valódi menekültek” sokkal hamarabb védelemben részesülnek, míg „az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket gyorsabban kiutasítják Kanadából” – magyarázták.

A tájékoztató kampány négy héten át tart majd: ehhez óriásplakátokat, kivilágított reklámfelületeket, helyi újsághirdetéseket és rádiós hirdetéseket vesznek igénybe.

A nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott plakátterven a következő szöveg olvasható: A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Évek helyett akár heteken belül elbírálják a menedékkérelmeket. Gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket.

A kampány helyszíne Miskolc, mivel „nagyszámú magyarországi menedékkérő arról számolt be a kanadai hatóságoknak, hogy erről a területről érkezett” az országba – áll a nagykövetség közleményében.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: az, hogy a kampányt csak Miskolcon tartják, fenyegeti a várost, az itt élőket. Kijelentette, hogy „Kanada nem fogja a menekültjeit Miskolcra küldeni”.

Az MTI tudósítója szerdán kora délutánig Miskolc belvárosában és az Avasi lakótelepen nem látott a kampányhoz kapcsolható óriásplakátokat. Az MTI úgy tudja, hogy az Észak-Magyarország című megyei napilapnál szerdán 15 óráig nem rendeltek meg a tájékoztató kampányhoz kötődő hirdetést. A város egyik kereskedelmi rádióját azonban megkeresték a nagykövetség megbízásából, hogy tegyen közzé hirdetést, de ettől az adó elzárkózott.

Decemberben a kanadai kormány közzétette az úgynevezett biztonságos országok listáját, vagyis azon országok lajstromát, amelyekből az ottawai kabinet szerint „normális esetben” nem érkezhetnének menekültek, hiszen általában betartják a jogállamiság szabályait és érvényesítik a jogi garanciákat. Az érintett országok állampolgárainak menedékkérelmét a jövőben nagy valószínűséggel gyorsan visszautasítják. A listán szerepel Magyarország is.

A lista összeállításával a kanadai kormánynak az a célja, hogy a kérelmeket jóval rövidebb idő alatt, igazságosabban bírálják el. A „biztonságos országokból” érkező kérelmeket első fokon várhatón 30-45 napon belül elbírálják, és kevesebb lesz a fellebbezési lehetőség is. A fellebbezés idején már nem lehet munkát vállalni, és nem áll le a kiutasítás folyamata sem.