Szikszó Önkormányzata 340 millió  forintot nyert a Start munkaprogramon, megduplázva a tavalyi eredményt. Füzesséri József, Szikszó polgármestere arról beszélt, értékteremtéssel, emberközeli ötletekkel, most 275 családnak tudnak megélhetést biztosítani a településen.

 

Szikszón 2012-ben jól vizsgázott a Start, ahol 163 ember dolgozhatott. a tésztaüzem, a savanyító, a zöldség- gyümölcstermesztés hozzájárult az önkormányzati intézmények önfenntartásához. Bár résztvevők a csökkentett minimál bérért, a 47 ezer forintért dolgoztak, ez mégis duplája volt a szociális járuléknak.

Az idén létszámban, tevékenységben és bérben is bővült a foglalkoztatás. A segédmunkásként dolgozók bruttó bére 75.500. Ft , míg a szakmunkásoké bruttó 96.800. Ft. a tevékenység egyik fő profilja a mezőgazdaság .. Továbbfolytatódik a konyhakerti növények termesztése, fejlesztik a savanyító üzemet. De beindul az állattenyésztés, a sertés és baromfitartás is. A növénytermesztés újdonsága az energiafű termesztés.

Tavaly a tészta üzem nagy siker volt, ezt a tevékenységet az idén is megtartják. Az itt dolgozó nők az idén már gyümölcs aszalványokat is készítenek majd

Szikszó környezetének jobbá tételéhez járul hozzá a mezőgazdasági földutak karbantartása, – volt mezővárosként sok-sok ilyen útszakasz található a településen. A belvízvédelmi feladatok ellátása pedig a városlakók biztonságához járul hozzá.

Újdonság az idén az is, hogy a program keretében köztéri bútorokat gyártanak majd a résztvevők, és azok javításában is részt vesznek. Szikszó számára fontos a közterei rendben tartása, hiszen egy város rangját az adja, hogyan bánik ezzel. A tervek szerint köztéri bútorokat, pihenő padokat, virágládákat nemcsak a tereken, hanem az utcamenedzseri programban részvevő utcákban is elhelyeznek.

Füzesséri József hozzátette, a megduplázódott program nagy feladatot ró az önkormányzat számára– a kifizetéseket például hetente idén csak a polgármesteri hivatal végzi-, mégis örömmel vállalják ezt. Hiszen nemcsak értelmes munkát kapnak a résztvevők, hanem a tevékenységükön keresztül is fejlődik, gyarapodik Szikszó.