Kriza Ákos miskolci polgármester  kiutasíthatja a roma lakosokat a városból? Kriza Ákos elmondta, hogy Kanada magyarországi nagykövete arról tájékoztatta, miszerint az észak-amerikai ország médiakampányt indít Miskolcon annak érdekében, hogy tájékoztassa a lakosokat a megváltozott menekültügyi eljárásról.

Azon lakosok, személyek, akik nem felelnek meg a kritériumoknak, rövid időn belül visszaküldésre kerülnek Magyarországra – állítja Kriza. A polgármester megjegyezte továbbá azt is, hogy „Kanada nem fogja a menekültjeit Miskolcra küldeni”. További nyilatkozata így hangzik: „elég volt abból, hogy bármilyen csoport úgy gondolja, hogy Miskolccal bármit meg lehet tenni, hogy bárkit csak úgy ide lehet küldeni!”.

Sajnos fel kell tennünk a kérdést, hogy Kriza Ákos milyen alapon kívánja megtagadni a miskolci lakosoknak, magyar állampolgároknak, hogy otthonaikba hazatérhessenek? Ugyanis Kanada a hazatoloncolási eljárás során kizárólag arról gondoskodik, hogy a visszautasított menedékkérők Magyarországon szálljanak le a repülőgépről. Teljesen kizárt, hogy kanadai ügynökök karonfogva, taxit bérelve, mindenkit a házáig kísérjenek. Aki ilyenre gondol, az sajnos súlyos jogi, politikai ismeretek hiányától szenved. Kriza milyen alapon nem enegdné be Miskolcra a hazatérő lakosokat?

Kanada azt sem teheti meg, és nem is tervezte, hogy bengáli, nepáli, indiai menekülteket telepítsen Miskolca.

Tudomásunk szerint Magyarországon bárki szabadon választhatja meg tartózkodási helyét, azaz bárki, aki magyar állampolgár, bármely városba elköltözhet. Várjuk Kriza válaszát arra vonatkozóan, hogy akár miskolci lakhellyel rendelkező, akár nem miskolci lakhellyel rendelkező, de magyar állampolgárságú személyek odaköltözését milyen módszerekkel kívánja meggátolni? Az érintettekkel szemben milyen jogszabályok alapján kívánna eljárni? Kiket ért továbbá a „bárkit” szó alatt? Miért helyez kilátásba hátrányos megkülönböztetést emberek egyes csoportjai ellen? Kik azok a magyar állampolgárok, akiket nem lát szívesen a városban?

Gyakorlatilag ha valaki hosszabb időre külföldre megy dolgozni, vagy nyaralni, akkor ilyen alapon ők sem térhetnek majd haza? Esetleg Krizától kell előzetes engedélyt kérni a hazaköltözéshez?   http://www.pestmegyei-hirhatar.hu