A tervezett cigány kulturális központ szociológusok szerint kiváló lehetőség Miskolcnak

A Miskolcra tervezett cigán y kulturális központ szociológusok szerint kiváló lehetőséget nyújtana arra, hogy árnyalja a többségi társadalom tagjai között a cigányokról alkotott képet – amellett persze, hogy bemutatja azok kulturális hagyományait. A tervezett miskolci kulturális intézmény egyben oktatási, felzárkózási és módszertani centrumként is működne. Szabó-Tóth Kingával, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének vezetője (archív fotó) nyilatkozott a minap.hu-nak

– Egyedülálló kezdeményezés, amely véleményem szerint rendkívüli lehetőség lenne Miskolc számára. Magam is nagyon örülnék neki, ha ide kerülne – foglalta össze röviden véleményét Szabó-Tóth Kinga egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének vezetője a Miskolcra tervezett Világsátorról, amely a tervek szerint kulturális és oktatási központ lesz. – Magyarország rendelkezik társadalmi felzárkózási tervvel és stratégiával, ezzel összhangban van az, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani erre a kisebbségre, és általában arra, hogy a társadalmi felzárkózás megvalósuljon.

„Nem kérdés számunkra” – tette hozzá a szociológus –, hogy „a társadalmi integráció alapvető, az életmódunkat, életformánkat befolyásoló, és a jövőnket is meghatározó kérdés lesz”.
– Nekünk itt, ebben a régióban együtt kell élnünk a romákkal. Én azt gondolom, hogyha erre az Európai Unió egy pályázat segítségével pénzt szán, akkor minden fejlesztésnek csak örülnünk kell – fogalmazott.