Miért nem számít a polgármester  a miskolci emberek, tudósok szakértelmére és tapasztalatára? – tette fel a kérdést keddi miskolci sajtótájékoztatóján dr. Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő. Azt hallotta ugyanis, hogy a Miskolci Egyetem rektori székét két erdélyi származású professzor is megpályázta, őket erre dr. Kriza Ákos kértefel. A képviselő vélelmezte, hogy a polgármester megpróbálja befolyásolni a rektorválasztást, hiszen – mint mondta – „az egyetem szenátusa csupán erősorrendet állapíthat meg, a döntés a kormányzat kezében van”. 

 

Dr. Mokrai Mihály elmondta: az elmúlt két évben a város fontos igazgatási, gazdasági, oktatási és kulturális posztján több esetben is Romániából áttelepült magyarok kaptak lehetőséget vezetői és szakmai tudásuk bizonyításra, ám teljesítményük – megítélése szerint – nem felel meg az elvárásoknak. Nem érti, hogy dr. Kriza Ákos miért nem bízik a választóiban? Miért kérdőjelezi meg a Magyarországon született és tanult, valamint miskolci kötődésű szakemberek szakértelmét, munka-tapasztalatát és miért nem bízik helyismeretükben, tudásukban?

Szerinte a polgármester a Miskolci Egyetem ügyében is azt szeretné, ha Erdélyhez, vagy a Partiumhoz kötődő professzor venné át a felsőoktatási intézmény irányítását.

„Tudomásunkra hozták a tudományos élet képviselői, hogy dr. Kriza Ákos több erdélyi, vagy erdélyi származású magyar tudóst megkeresett, pályázzák meg és vállalják el a Miskolci Egyetem rektori posztját. Ez azért fontos, mert az eddigi gyakorlattal ellentétben a Miskolci Egyetem Szenátusa a rektori tisztségre – a törvények változása folytán – csak rangsort állíthat fel a pályázók közt, a végső döntést a kormányzat hozza majd meg. Úgy tudjuk, saját jelöltjei ügyében a polgármester már lobbizik is a miniszternél” – jelentette ki dr. Mokrai Mihály.

A képviselő felszólította dr. Kriza Ákost, hogy tartsa tiszteletben a Miskolci Egyetem szuverenitását, a Miskolci Egyetem professzorait és pályázataikat, s ne avatkozzon bele a rektorválasztás folyamatába