Az eddig főszerepet játszó, de  a 8000 milliárd forintos kerettel csődöt mondott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a jövőben háttérbe szorul, az irányítást decentralizálják, és az szaktárcákhoz helyezik. A koordinációt a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság végzi majd.
Az Index információi szerint a kormány eldöntötte, hogy 2014 és 2020 között Magyarország rendelkezésére álló uniós forrásokat az eddigiekhez képest teljesen más rendszerben próbálják majd elérhetővé tenni. Ez azzal jár, hogy ha meg nem is szüntetik, jövőre lényegében kiürítik, mellékszereplővé degradálják az idén kilencmilliárd forintból gazdálkodó, az uniós támogatások jelentős részének, 2007-2013 között nagyjából 8200 milliárd forintnak az elköltéséért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.
Koncentrálják a pénzeket
Már egy decemberi kormányülésen elhatározták, hogy a következő uniós keretet kevesebb terület között osztják szét, a prioritás a gazdaságfejlesztés lesz. A pénzek kisebb része mehet humánerőforrás-fejlesztésre és az infrastruktúra javítására. Az intézményrendszer átalakításának az a célja, hogy az új költségvetési ciklusban erős központi koordináció mellett egy decentralizált döntéshozatali rend alakuljon ki.

 

A döntés azt jelenti, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség fokozatosan mellékszereplővé minősül vissza, az operatív programok irányítása az ágazati szakpolitikáért felelős tárcákhoz kerül majd. index.hu