Tizenegy hivatalban lévő polgármesternek kell lemondania településvezetői tisztségéről, miután a január 1-je óta működő járási hivatalok valamelyikének vezetője lett, a két poszt pedig összeférhetetlen. A többség a jelek szerint kivár a lemondással a törvényben előírt 15 napos határidő január 15-i lejártáig.

 

Legalábbis eddig az érintettek kevesebb, mint fele jelezte hivatalosan lemondását, ami egyébként azt is jelenti, hogy a településeken tavasszal sorozatban tartanak majd időközi polgármester-választást. Legutóbb csütörtökön a Nógrád megyei Egyházasdengeleg polgármestere, Zsiga Tamás nyújtotta be lemondását, mivel már a pásztói járási hivatal vezetőjeként dolgozik. Előtte megtette ezt Kiss Melinda a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászló polgármestere, aki a kiskunmajsai járást irányítja, valamint Zsigray Árpád, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arló első embere, aki az ózdi járás élére került. Szintén lemondott a Veszprém megyei Bakonynána polgármestere, Kropf Miklós, aki a zirci járási hivatal vezetője lett.

 

Nem találtuk nyomát viszont annak, hogy megszüntette volna összeférhetetlenségét Bodó Imre, a Csongrád megyei Tiszasziget eddigi polgármestere, aki a szegedi járást vezeti, továbbá Szaniszló János, a Borsod megyei Szendrő vezetője, aki a kazincbarcikai járási hivatalt irányítja. A következő másfél hétben be kell nyújtania lemondását a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tyukod polgármesteri posztjáról a csengeri járás élére kinevezett Nagy Miklósnak, és Lakatosné Sira Magdolnának, aki a fehérgyarmati járási hivatal vezetéséért hagyja ott az álatala 1996 óta irányított Túristvándi polgármesteri székét. Időközi választást kell tartani a Tolna megyei Regölyön is, ahol Porga Ferenc polgármester lett a tamási járás hivatalvezetője. Vas megyében két helyen lesz soron kívül polgármester-választás: Gecse József, Ostffyasszonyfa polgármestere a celldömölki, míg Galántai György, Szeleste polgármestere a sárvári járási hivatal vezetője lett.

Volt viszont, aki még el sem foglalt járási hivatalvezetői posztjáról mondott le: Kovács Mirella, a mohácsi járás irányítója hivatalba lépése előtt tudatta, hogy mégsem tudja vállalni a munkakörrel járó követelményeket. Január 1-jével országszerte 175, Budapesten pedig további 23 járási hivatal kezdte meg működését, a hivatalvezetők közt pedig – mint megírtuk – van vitéz, rendszergazda-informatikus, testnevelőtanár, minisztériumi főosztályvezető és jobbikos önkormányzati képviselő is. A most kinevezettek között hét kormánypárti országgyűlési képviselő is van, ám ők mandátumukat a következő parlamenti választásig megőrizhetik – ez egyúttal azt jelenti, hogy képviselői fizetésüket is felvehetik a hivatalvezetéséért járó legfeljebb 695 ezer forintos jövedelem mellett.

nepszava.hu