Miközben a jól működő Abaújszántói varrodából az elmúlt években kétszáz szakképzett dolgozót bocsátott el a Fidesz, Sajóvelezden 250 képzetlen roma asszonynak hoznának létre egy új üzemet. A Jobbik szerint a kormány a cigányság újabb pozitív diszkriminációjával a képzett és tapasztalt abaúji dolgozókat alázza meg.

Hocza Tamás, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke encsi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, nemrég a Jobbik nagyszabású demonstrációt szervezett Abaújszántón az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft üzeme elé, tiltakozva az ellen, hogy a cég a folyamatos megrendelések ellenére is kb. kétszáz dolgozótól vált meg 2010 óta.

„Miközben a szakképzett és tapasztalt abaúji munkaerő ma is állás nélkül tengődik, a Kézmű úgy döntött, Sajóvelezden hoz létre új varrodát, hogy ott kétszázötven képzetlen roma asszonynak adjanak munkát. Információink szerint a kormány azon dolgozik, hogy megtalálja a beruházáshoz, és a betanításhoz szükséges forrást”- mondta a politikus.

Hocza szerint tűrhetetlen és egyben gazdaságtalan is, hogy a kormány nem a képzettség, hanem a származás alapján tesz különbséget a munkavállalók között. „A Fidesz eljárása diszkriminatív, ráadásul a képzetlen cigány jelentkezők betanítása újabb terhet jelent az adófizetők számára”-fogalmazott.

A politikus arra kérte a Kézmű Nonprofit Kft.-t, vegye vissza elbocsátott dolgozóit, egyben felszólította az emberi erőforrások minisztériumát, a magyar adófizetők pénzén ne asszisztáljon a magyar munkavállalók hátrányos megkülönböztetéséhez.