Egy kivételével minden , Áder János által jelzett pontban alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szóló törvényt, értesült az Origo. A testület nemcsak formailag, de tartalmilag is vizsgálta a jogszabályt, és megállapította: a választási törvényben meghatározott célok eléréséhez nem szükségszerű a regisztráció bevezetése.
Az AB állásfoglalása szerint a parlamentnek bizonyítania kell, hogy indokolt a választási regisztráció, ellenkező esetben el kell állnia annak bevezetésétől.
Számítani lehetett a döntésre
Az AB döntésére számítani lehetett, amikor kiderült, hogy a testület előre hozta a döntést Szabó Máté alapjogi biztos határidőhoz nem kötött, az Alaptörvény Átmeneti rendelkezéseiről (Ár.) szóló beadványáról.
Miután a testület megsemmisítette a valójában nem átmeneti rendelkezéseket, köztük a regisztrációról szólót, elhárult az akadály, hogy érdemben foglalkozhasson a kötelező választási feliratkozással. Ha az AB-ben nem lett volna kellő támogatottsága ennek a forgatókönyvnek, az alkotmánybírák továbbra is ignorálhatták volna az ombudsman javaslatát, miként azt teszik számos más, például a magánnyugdíjpénztári befizetések államosítását kifogásoló indítványával. index.hu