Márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei, a gáz-, a villamosenergia- és a távhőár esetében várható további „központi ármérséklődés” – értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap.

A lap úgy tudja, ezenfelül még egy „jelentős”, valószínűleg újabb tízszázalékos árcsökkentés is szerepel az ez évre szóló kormányzati tervekben. A cél az, hogy ez minden háztartásban érvényesüljön – olvasható a lap csütörtöki számában.
A szolgáltatók fizetik majd meg a kormány rezsicsökkentését, ez viszont hosszú távon rendszerszintű problémákhoz vezethet, mondta az Indexnek adott interjúban a Nemzetközi Energiaügynökség gáz-, és villamosenergia piaci divíziójának vezetője, Varró László. Szerinte a költségvetés is érezni fogja a csökkentést, mert a villamosenergián és a földgázon is van áfa. Ha lemegy az ára, nem fognak annyival többet fogyasztani, hogy az áfabevétel ugyanannyi maradjon. Ez azonban egy másodlagos hatás, a gyakorlatban elsősorban a cégeket érinti majd.
A csökkentés felfogható úgy, mint egy újabb különadó a gáz és áramszektor szereplőire, amelyből a kormány kedvezményt ad a lakossági energiafogyasztóknak. Hasonló lépések szerinte Moldáviában, Bolíviában és Szenegálban jellemzőek.