Szeptember végéig hazánkban  a rendőrség közlése szerint 179 emberölés történt, míg tavaly 142 gyilkossági ügy került be a bűnügyi statisztikákba. Kovács Lajos volt nyomozó, aki a döglött ügyek felderítésével vált ismertté, a hvg.hu-nak erről úgy vélekedett, hogy nem most követnek el sok gyilkosságot, hanem az elmúlt években volt szokatlanul kevés emberölési ügy.

Az idei esztendőben legalább két megdöbbentő és érthetetlen gyilkosság történt. Az egyik a kulcsi családirtás, a másik a kaposvári 11 éves kisfiú megölése. Az előbbi még tavasszal történt a Fejér megyei településen. Április 6-án derült ki, hogy a 24 éves H. Csanád négy családtagját – testvérét, édesapját és nagyszüleit – ölte meg. H. Csanád kihallgatásán arról beszélt, hogy tettét nem bánta meg, és már hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. A fiatalember állítólag nem érezte tette súlyát. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint ez azért lehet, mert a férfinak nincs egészséges normarendszere, olyan, amit a társadalom elvár, egyszerűen éli az életét tovább. A szakember szerint az is előfordulhat később, hogy H. Csanád könyörögni fog életben maradt családtagjai bocsánatáért.

Indulatokat szült a 11 éves fiú halála

A 11 éves Szita Bence meggyilkolása sokkolta a társadalmat. A gyerek életére ugyanis nevelőapjának volt élettársa, P. Erika tört, valószínűleg azért, mert meg volt győződve arról, hogy Bence áll boldogsága útjába, s ha a gyerek nem lenne, akkor ő együtt élhetne párjával. A gyanú szerint a nő a gyilkosságra két hajléktalant bérelt fel. Október 29-én P. Erika jelentette be a rendőrségen, hogy a fiú eltűnt a kaposvári Tesco melletti játszótérről, s néhány nap múlva már mindenki a fiút kereste. A kutatás közben a rendőrök többször is kifaggatták az asszonyt, aki az általa előadottakban ellentmondásba keveredett. Ez alapján derült fény a gyilkosságra, s találták meg a fiú holttestét. A nő állítólag hónapok óta tervezte a gyilkosságot, amit úgy kivitelezett, hogy meghívta magához a gyereket. Amikor a fiú ellátogatott hozzá, beültette az autójába és kivitte a Kaposvár melletti erdőbe, ahol a hajléktalanok segítségével brutális módon végeztek vele, majd eltemették. P. Erika elfogása után beismerő vallomást tett, a két hajléktalan férfi egyike pedig csak a sír kiásásában nyújtott segítséget ismerte el.

 

A közösségi médiának köszönhetően nagy erőkkel keresték a rendőrségi pszichológusként dolgozó Bándy Katát, aki egy buliból hazaindulva tűnt el. A fiatal nő holttestét július 11-én találták meg Pécs egy zöldövezeti területén. A tettest július 15-én fogták el, a hírt a Facebookon a lány édesanyja hozta nyilvánosságra. A férfi részletes beismerő vallomást tett, és azt állította, hogy egyedül követte el tettét. Arra hivatkozott a bűncselekmény súlyának enyhítésére, hogy szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott. Az igazságügyi orvos és pszichológus szakértők viszont megállapították, P. László beszámítási képessége nem korlátozott, azt még kábítószer-, vagy italfogyasztás sem befolyásolta. P. László novemberben megkezdte egy korábbi, vagyon elleni bűncselekmény miatt kapott 1 év 4 hónapos börtönbüntetés letöltését a pécsi büntetés-végrehajtási intézetben.

 

Nyáron Z. Csaba rendőrtiszt ölte meg kollégáját, volt barátnőjét Szigetszentmiklóson. A féltékeny férfi nem tudta elviselni, hogy szakítottak, s július 5-én felkereste a nőt otthonában. Összevesztek, s a vita hevében a férfi egy konyhakést felragadva 83-szor szúrta meg volt barátnőjét. A bűncselekmény elkövetése után – ugyanazt a kést használva – Z. Csaba öngyilkosságot kísérelt meg, többször has- és szívtájékon szúrta magát. A férfit igen súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A férfi a nyomozás során és a bíróság előtt is beismerte tettét, bár azt erős felindulással magyarázta. Ennek ellenére a volt rendőrt a Budapest Környéki Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért nem jogerősen tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte.

 

Egy német rendszámú Hummer terepjáró halálra gázolt egy motoros rendőrt Apátfalván a 43-as főúton október 11-én. A Csongrád megyei településnél igazoltatni akarták a külföldi autóst, aki ez elől el akart menekülni; lehúzódott az útról, majd vezetője hirtelen gázt adott, és átgázolt a motorkerékpárján ülő rendőrön. Kenéz Imre olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. A férfi ellen, akit csak célzott lövések leadásával tudtak megállítani és a helyszínen elfogni, emberölés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozás során kiderült, az osztrák férfi a baleset elkövetésekor – amelyről videofelvétel is nyilvánosságra került – vélhetően ópiát- és morfinszármazékok hatása alatt volt, ugyanakkor, mint azt a Központi Nyomozó Főügyészség tudatta, az autóban nem találtak kábítószert.

A Thaiföldön megölt magyarok ügye

December 5-én tartóztatták le Thaiföldön azt az N. Gábort, aki valószínűleg két honfitársát – R. Pétert és Cs. Lászlót – gyilkolta meg. Utóbbit 2011 óta keresték eltűntként, és Chilkó Ferenc magánnyomozó már akkor N. Gábort sejtette a történtek hátterében. A repülőtérről elrabolt vállalkozóval ugyanis N. Gábor egy olyan szerződést akart aláíratni, amelyben mindenét rá hagyja, ehhez egy Balaton környéki ügyvédet hívott ki, majd N. Gábor árulta Cs. László autóját. A másik áldozat, R. Péter jelezte a magyar konzulnak, hogy életveszélyben érzi magát és N. Gábor meg akarja őt ölni, mint ahogy végzett Cs. Lászlóval is. A konzul azonban – a hvg.hu birtokában lévő levelezés szerint – úgy érezte, a férfi egy magánjogi vitába akarja bevonni, ezért azt javasolta, hogy forduljon a thai rendőrséghez. A hatóságok már nem tudtak segíteni a férfin, holttestét a dzsungelben találták meg Phuket szigetén.  hvg.hu