Országgyűlési Őrség Wehrmacht-mintára?

Meglepően nagy a hasonlóság Kövér  magánhadseregének gúnyája, illetve a világháborús német katonai egyenruha között.
A hitleri Németország hadseregében, a Wehrmachtban rendszeresített egyenruhára hasonlít a december 28-án esküt tett, január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség egyenruhája – mutat rá a Kanadában bejegyzett, Ottawában szerkesztett Kanadai Magyar Újság.

 

A lap képeket is közöl, a hasonlóság szembeötlő. A cikkíró a magyar formaruhával kapcsolatban felteszi a kérdést: „Kérdem én tisztelettel: nem ‘hajaz’ valamelyik uniformisra?”

Mint ismert, a parlament fideszes többsége áprilisban, az új országgyűlési törvény elfogadásával döntött arról, hogy 2013. január 1-jén létrejön az Országgyűlési Őrség, a házelnök (jelen esetben Kövér László) irányítása alatt álló fegyveres szerv. A jogszabály értelmében az önálló költségvetési szervként működő őrségnek feladata lesz egyebek mellett a házelnök személyi védelme, az Országház és az Országgyűlési Irodaház biztosítása, tűzbiztonsági és protokolláris feladatok ellátása.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata októberben arról tájékoztatott, hogy a 349 tagú Országgyűlési Őrség egyenruhája minden más fegyveres szervétől eltér formájában, kialakításában és színében egyaránt. A tervezést a honvédség és a rendőrség különböző szervezeteinek egyenruhaellátásával, valamint hadtörténettel foglalkozó munkatársai, továbbá más szakértők is segítették. A többfunkciós egyenruhákból 390-et szereztek be, bekerülési költségük 170 millió forint.

Az őröknek azonban nemcsak szép uniformisuk lett 170 millióból, de szépen is kereshetnek majd. A Blikk december 21-én arról írt, hogy azoknak lehet a legvastagabb a képzeletbeli fizetési borítékja, akik például a házelnök testi épségére vigyáznak.

Összehasonlításul közölték: egy kapitánysági portaszolgálatos „kapuőr” alig százezres fizetést kap, ennek a két és félszeresét is hazaviheti egy parlamenti posztos kollégája, akinek már az alapilletménye is jóval több a jóval magasabb szorzója miatt. Erre jön még az illetménykiegészítés és a már említett vaskos pótlék. Még jobban járhatnak a vezetőket védő tisztek: a jelenleg 38 650 forintos köztisztviselői illetményalap 450 százalékát, azaz 173 925 ezer forintot is kaphatnak alapilletményük feletti pótlékként az úgynevezett Személybiztosító Osztályhoz tartozó őrök.

Egy névtelenséget kérő jogi szakértő a Blikk kérésére előzetes kalkulációt is végzett, eszerint egy „elit testőrtiszt” pótlékkal együtt akár 400 ezer forint feletti bruttót is elkönyvelhet havonta.

A sokak által gúnyosan csak Kövér-magánhadseregnek nevezett Országgyűlési Őrség tagjai a rendőrségi törvényben meghatározottak szerint fokozott ellenőrzést hajthatnak végre, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, magánlakásban és közterületnek nem minősülő helyeken is intézkedhetnek, kép-, illetve hangfelvételt készíthetnek, helyszínt biztosíthatnak. Kényszerítő eszközként bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, lőfegyvert ugyancsak a rendőrségről szóló törvényben meghatározottak szerint használhatnak majd. A parlamenti tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként azonban kizárólag testi kényszert alkalmazhatnak.