Orbán sorsáról, már január 2-án dönthetnek

Már 2013 január

 2-án elkezdődik

 

 az ellenzéki kerekasztal résztevőinek első egyeztetése az Orbán-rezsim leváltására.

 

Mesterházy Attila MSZP-elnök még november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, 2013 végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel.

A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat –, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi SzociáldemokrataPártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

A mai napon a Demokratikus Koalíció, amely mindig is a demokratikus összefogás híve volt, közleményében megerősítette, részt vesz a január 2-i, az ellenzéki együttműködést elindító találkozón.

Erről Gyurcsány Ferenc levélben tájékoztatta Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét. A DK elnöke egyúttal megnevezte, kik alkotják a párt küldöttségét az első, az alkotmányos válság megoldására szervezett egyeztetésen.

A DK küldöttsége a következő:

Dr. Molnár Csaba (37) a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a Gyurcsány-kormányban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, majd közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. A Bajnai-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető – egyben a miniszterelnököt helyettesítő miniszter. A DK-delegáció vezetője.

Dr. Avarkeszi Dezső (59) a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, a Horn-kormány igazságügyi, majd a Gyurcsány-kormány igazságügyi és rendészeti államtitkára

Dr. Csiha Judit (62) a Demokratikus Koalíció Etikai Bizottságának tagja, a Horn-kormány igazságügyi államtitkára, majd privatizációs tárcanélküli minisztere, a Gyurcsány-kormány idején az Országgyűlés alkotmány, igazságügyi és ügyrendi bizottságának elnöke

Buzás Anna (22) egyetemi joghallgató, a Demokratikus Koalíció tagja.

Bajnai Gordon korábban, az egyeztetésre szóló meghívással kapcsolatban Mesterházynak címzett levelében az alábbi választ küldte: „A változást akaró demokratikus erők 2014-ben nem érhetik be szokványos kormányváltással: a kártékony rezsim lebontásához és egy új politikai kultúra megalapozásához is elegendő felhatalmazást kell kiérdemelniük a választóktól.”