A nyugdíjkorhatárt elérő doktorok,  ápolók további sorsáról a kormány személyre szólóan dönt.

 Szombaton megjelent a Magyar Közlönyben és ma már életbe is lépett az a kormányhatározat, amely a közalkalmazottak kényszernyugdíjazásának pontosabb részleteit tartalmazza. A szabály általánosságban nem mentesít olyan válságágazatokat sem, mint az egészségügy. S egyelőre nem szól a kabinetnek arról a már ismertté vált tervéről sem, hogy a közszférában a nyugdíjon túl dolgozók ne kaphassanak egyszerre bért és nyugdíjat – írja a Medical Online.

 

A kormányhatározat három eszközt is használ a nyugdíjkorhatárt elért (és teljes nyugdíjjogosultságot szerzett) emberek kiszorítására a közalkalmazásból. Felszólítja a minisztereit, hogy területükön 1. a jövőben ne alkalmazzák őket 2. a fennálló közalkalmazotti jogviszonyokat szüntessék meg velük, 3. se vállalkozási, de megbízási szerződést ne kössenek ilyenekkel.

Az összeomlással fenyegetett egészségügy számára különösen fontos lehet, hogy mindhárom esetre ad egy kibúvót a határozat: „ha azt a munkáltató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója a Kormány véleményének kikérését követően dönthet” másképp. Csakhogy e döntésében – s ezt is rögzíti a határozat – a munkáltatót köti a kormány véleménye. Vagyis minden egyes esetben külön kell kérelmezni Magyarország Kormányának engedélyét, s hogy az eljárás ne csak végtelenül praktikus, hanem igen ízléses is legyen, nem az utánpótlási gondokkal küzdő alkalmazónak kell folyamodnia azért, hanem magának a munkavállalónak.