Skip to content

Alaposan megvezették a jobboldali sajtómunkásokat: tömegesen ülnek fel egy brüsszeli városi legendának a Fidesz-közeli médiában http://dotoho.blog.hu

Alaposan megvezették a jobboldali sajtómunkásokat: tömegesen ülnek fel egy brüsszeli városi legendának a Fidesz-közeli médiában  http://dotoho.blog.hu

Karácsonyfake. A szlovák rendszámtáblás  Hazafi karácsony alkalmával is megragadta az alkalmat, hogy egy kicsit gyalázza az Európai uniót, jó fideszes módjára hazugságokat terjesszen, ezt írja: „Összességében ott vagyunk mindannyian a brüsszeli karácsonyi „installációban”, amely a karácsonyfa helyett készült. Azért az installációért fogunk elpusztulni.” Nem sokkal maradt le tőle a külpolos Sitkei Levente: „Még nem tart ott Európa, hogy a kereszténységet kiüldözze a karácsonyi ünnepkörből, de igyekezet persze van rá. Hála Istennek, hogy az ultraliberális brüsszeli télfa nálunk nagyjából annyira elterjedt, mint a 24-én ajándékot hozó Télapó, s ez valószínűleg még sokáig így marad.”

Most azon ne akadjunk fel, hogy vajon milyen viccesnek és abszurdnak tűnnek a keresztényi szeretetre és önzetlenségre figyelmeztető szavak Magyarország első számú hazugsággyárában. Egy kitalált, soha nem létezett világ injekciós sarlatánjai ők, mint amikor a Szabad Nép ügyeletes alkalmazottja áradozott az ötvenes években a kommunizmus nagyszerűségéről a bitófák árnyékában. Azt sem érdemes már túlpörgetni, hogy ez az eredetileg ősi, pogány jelkép hogyan férhet el az egy istent imádók vallásában, több hasonló példa van erre, az istenként tisztelt ember szűz Máriától a különböző pogány istenábrázolásig, sok logikát nem érdemes a vallásokban keresni, önmagukkal keverednek ellentmondásba és szúrják tökön magukat. Ráadásul, ha az egyház dogmát nem fogadod el, járhatja a szívedet be akármilyen szeretethullám, simán ki vagy rekesztve a picsába, onnantól csak pogány, hitetlen, ateista vagy zsidó a neved.

No, de térjünk vissza a Magyar Hírlapban terjesztett fideszes bornírt hazugságokra. Az alapálhír korábban már elterjedt a magyar médiában: Brüsszel idén már nem állít karácsonyfát, a büsszeli muszlim kommunitástól való félelme miatt, nehogy a Karácsony szelleme megsértse őket. Az igazság ezzel az állítással szemben az, hogy Brüsszel idén is állított karácsonyfát, a karácsonyi szimbólumot idén nem egy élő, kivágott fenyő, hanem annak egy modern értelmezése reprezentálta. Tény: a város lakossága petíció aláírásba kezdett, hogy a város főterén 2012-ben is egy kivágott fenyő álljon, hiába. Az események láncolatában ekkor még szó sem volt muszlimokról.

Az álhír terjesztőit láthatóan nem zavarta a tény, hogy a büsszeli főtéren és a városszerte is több, kisebb karácsonyfát látni, illetve a városházi illetékesek is többször cáfolták a hamis szóbeszédet. Egy szlovák blogger derítette ki: először egy new-yorki, nem hírekre specializálódott rádióadó talk show műsorában kezdték el a fabulát terjeszteni, miszerint a brüsszeli városháza a muszlimoktól való félelmében idén nem állít karácsonyfát a város főterén. A rádióadó Bianci Debaets brüsszeli városanya nyilatkozatára hivatkozott, de ha elolvasták volna az amerikaiak a cikket, kiderült volna számukra: ilyet bizony a képviselő nem nyilatkozott, sőt: az elterjedt fabulát egyenesen cáfolta!

A nemzetközi sajtóban lábra kapott álhírt aztán a mindenhol keresztényellenességet szimatoló jól értesült magyarországi szélső-, és populista jobboldali rémhírterjesztők aztán szépen átvették és kiválóan működő előítéleteiknek megfelelően a magyarországi közönség felé eképp tálalták a hírt. A teljesség igénye nélkül nézzük most csak a címeket: Karácsonyfa helyett elektronikus installációt kapnak a brüsszeliek (Magyar Hírlap), A karácsonyfa sérti a muszlimokat (Hírtv, Lánchíd Rádió, Magyar Nemzet),Brüsszelben a muszlimokra hivatkozva nem állítanak karácsonyfát (Kárpát Info), Betiltották a karácsonyfa állítást Brüsszelben, mert sértené a bevándorlók „érzékenységét” (Kuruc), A karácsonyfa betiltása, a liberalizmus megcsúfolása! (Fent és lent blog), „Brüsszel” betiltja a karácsonyfát?(Független Újságírók Szövetsége), Brüsszel nem állít karácsonyfát! (Siófoki Polgár Info), Brüsszeli „karácsonyfa” (Rákoscsaba Plébánia), stb.

Az oké, hogy megírtuk, hogyan kell ezt a legújabb álhírt és terjesztőit értelmezni és kezelni, de kérdezem, száz magyar emberből vajon hányan hihetik most, hogy az Eu fővárosában már a karácsonyfát sem állítanak? Elképesztő, hogyan engedhet meg magának egy ilyen álhír-terjesztést egy magyarországi médium, amelynek célja az etnikai és vallási feszültségek gerjesztése? Hasonlóan izgalmas kérdés lehet, vajon miért terjedhetett el ilyen széles körben az álhír, illetve annak több, rangos nyugati médiában megjelent cáfolata vajon miért nem jelent meg, hasonló terjedelemben és sebességgel a médiában?

Úgy tűnik, a jobboldali pszeudomédiának és lelkes fogyasztóinak tökéletesen lényegtelen mi állhat a hír hátterében, egyszerűen működő, előítéletes gondolkodásuknak elegendő, ha a hírek, publicisztikák azokat alátámasztják és hitvilágukban megerősítik.

A „brüsszeli installáció” erre a legújabb példa.

Málta nem Európa fővárosa, nem a keresztényellenes neoliberalizmus és a ’68-as vörös diákok központja, de mégis figyelmébe ajánlom Rétvári Bencének, a keresztényellenes jelenségek szakavatott értelmezőjének a PET palackokból, CD-kből és egyéb műanyag, istentelen anyagból összeállított karácsonyfáról szóló fotót, amit a napokban küldött a dél-európai országba költözött barátom. Ez maga az istenkáromlás, fertő, nincsenek szavak, eljött a sátán, borzadjunk:

Utolsó fotónk sem Brüsszelben készült, rendes helyen még tudják, hogyan kell olyan fát állítani, amely minden bizonnyal Bayer Zsolt tetszését is elnyerné. Ennyire zavarja a muszlimokat a karácsonyfa egy dubaii szálloda előterében, karácsony idején:christmas-tree



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük