A jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyvhöz érkezett egyik módosító javaslat értelmében a kormány ideiglenesen, vagy véglegesen blokkolhatna egyes tartalmakat az interneten, így köztük a népszerű közösségi portált, a Facebook-ot is köztörvényes bűncselekmények esetén. Németh Zsolt jobbikos képviselő szerint ez a lépés a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás durva megsértése.

 

Sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő a Baranya Megyei kormányhivatal épülete előtt az új büntető törvénykönyv egyik paragrafusa miatt, mely az internetes tartalmak ideiglenes, vagy akár végleges blokkolását tenné lehetővé.

Németh szerint az eljárás alapjaiban sérti a szólásszabadságot és a véleménynyilvánítás jogát, különösen azért, mert a módosító javaslat értelmében a nyomozás elrendelésekor már lehet blokkolni internetes tartalmakat, míg korábban ezt csak hatályos bírósági végzés után lehetett megtenni – fogalmazta meg egyik aggályát a politikus.

A képviselő szerint a kormány az uniós jogszabályokra hivatkozva hozta meg döntését, viszont a pedofil tartalmak mellett – melyek elérhetetlenné tételét a Jobbik is helyesli – köztörvényes bűncselekmények esetében is el lehetne rendelni a blokkolást. „Ez a politika mellett a közéletben is éreztetheti hatását, mivel akár két, egymással vetélkedő vállalkozás is felhasználhatja a másik ellen a tartalom elérhetetlenné tételét” – utalt Németh arra, hogy egy egyszerű rágalmazási feljelentés is jelenthet csődöt például egy internetes áruháznak. „Javasoltam is az új Btk. vitájakor, hogy a kormány hozzon létre egy alapot a kártérítési perekre, melyeket az ilyen módszerrel ellehetetlenített vállalkozások fognak majd indítani” – tette hozzá a képviselő.

„A külföldi szerverek kapcsán a büntető törvénykönyv harminc napos türelmi időt határoz meg, ennyi ideje van a szolgáltatónak, hogy magától ‘levegye’ a jogsértőnek titulált tartalmat. Ha viszont harminc napig nem érkezik válasz a kormány nevében eljáró Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, akkor egy tűzfallal levédhetik a külföldről érkező tartalmakat a magyar felhasználók elől – ilyen eljárás jelenleg Észak-Koreában, és Kínában létezik többek közt. Ez például a népszerű közösségi portál kapcsán aggályos, mivel az új törvény a Facebook-felhasználókra és posztjaikra is kiterjed, ezért egy ember miatt több százezren is bűnhődhetnek, ha a hatóság letiltja a közösségi portált” – érzékeltette a helyzetet Németh, aki elmondta, a módosító javaslat technikailag nem írja le pontosan, milyen korlátozó lépéseket rendelhet el a médiahatóság.

A Magyar Távirati Iroda az új büntető törvénykönyv módosító javaslatával foglalkozó közleményében az internetes tartalmak blokkolásáról így ír:

„A módosítás uniós irányelvre hivatkozva szól az elektronikus adatok büntetőeljárásban történő végleges és ideiglenes hozzáférhetetlenné tételéről.

Az új kényszerintézkedés elrendelésére a bíróság jogosult, közvádas bűncselekmény gyanúja esetén. A végrehajtásra a bíróság először a tárhelyszolgáltatást végző közvetítő szolgáltatót kötelezi. Blokkolás is elrendelhető, ha nem teljesítik az eltávolítási kötelezettségét, vagy annak végrehajtása joghatósági akadályokba ütközik – például külföldi a szolgáltató -, és indokolt az adattartalomhoz való hozzáférést a magyar felhasználók részéről megakadályozni. Ez néhány bűncselekménynél – gyermekpornográf adattartalom, állam elleni bűncselekmények és a terrorcselekmény – rendelhető el. A hozzáférés megakadályozására az elektronikus hírközlési szolgáltatók kötelesek. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi és ellenőrzi. A kötelezettség kikényszerítése érdekében a bíróság egymillió forintig terjedő rendbírságot szabhat majd ki, akár többször is.”

Forrás: Pécsi STOP/MTI | STOP