… azokat, amelyek nem  átmeneti szabályokat is tartalmaznak. Ez a törvény teszi lehetővé a választási regisztráció bevezetését, de például a pártállami rendszer vezetői által felvett nyugdíjak csökkentését is. Tartalmilag nem vizsgálta a megsemmisített részeket az AB, csak a formai ok miatt semmisítette meg ezeket. Az Alkotmánybíróság szerint az Országgyűlés megsértette saját korlátait a törvény egyes részeinek elfogadásával. A kormánypártok nem hátrálnak.

 

Az Alkotmánybíróság pénteken megállapította, hogy alkotmánysértő az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény több része, mert ezek közé olyan szabályokat is beiktatott az Országgyűlés, amelyek nem átmenetiek. Ahogy azt az [origo] korábban megírta, az AB szerint sérti az Alaptörvény szellemét, hogy az átmenetinek nevezett rendelkezések közé nem átmeneti intézkedéseket is bepréseltek, ezért formai okból semmisítették meg a jogszabály nem átmeneti részeit. Az átmeneti rendelkezéseket tartalmazó paragrafusokat az AB nem semmisítette meg.

A megsemmisített rendelkezéseket tartalmi szempontból nem vizsgálták meg. A jogszabály teszi lehetővé, hogy csökkentsék a kommunista vezetők nyugdíját és egyéb állami juttatásait; előírja, hogy a kommunista pártállami rendszer idején politikai vezetők által elkövetett egyes bűncselekmények nem évülnek el. Az átmeneti rendelkezések közé került be az az AB által már megsemmisített szabály, amely leszállította volna bírák nyugdíjkorhatárát.

Szintén az átmeneti rendelkezések szeptemberi módosítása nyitotta meg az utat a választási regisztráció bevezetése előtt. Az AB külön nem foglalkozott a sokak által bírált választási regisztrációval sem, amely szintén része az átmeneti rendelkezésekről szóló törvénynek. Ezt is formai okból semmisítették meg, azt nem vizsgálták, hogy tartalmilag ellentmond-e az Alaptörvénynek. Ennek a megállapítása most is zajlik, mivel Áder János államfő előzetes normakontrollra küldte az AB-nek az erről szóló jogszabályt. Ebben az ügyben január közepéig kell döntenie az AB-nek.