VILÁGVÉGE HELYETT – TORTÚRA

MIT CSINÁLJUK HA ITT A VILÁGVÉGE? A VÁLASZ EGYSZERŰ. TÚRÁZZUNK EGY JÓT A BÜKKBEN…

 

Hosszú évek óta az egyik meghatározó bükki esemény a 65 kilométeres Tortúra elnevezésű téli teljesítmény túra. Már a neve is sokat sejtett a ránk váró nehézségekről, de misztikus kötődésekből sincs hiány. Ugyanis az eseményt a téli napfordulóra, vagy az ahhoz legközelebb eső hétvégére időzítik.
Az idén hivatalosan pont 13-szorra (!) rendezett esemény jó pár „nulladik ” kiadást is megélt, így gyakorlatilag most a 18. alkalommal indul majd meg a Bükk nagy keresztezése.
A rendezvén időpontja ez éven 22.-ére esik.

A téli napforduló különleges varázzsal bír.
A nap a legalacsonyabb és legrövidebb pályáját járja az égen. Az árnyék pedig, birodalmának legtávolabbi pontjaira látogat. Ilyenkor a leghosszabb az éjszaka sötétje és a legrövidebb a nappal fénye. De ahogy a „nehéz a könnyű alapja” úgy a nyugalom a mozgásé. A természet örökforgó kereke pedig mozgásban van….

De lássuk a túrát, ami a nehézségek ellenére oly sok szépséget tartogat. A 65 kilométer hosszú útvonal Miskolctapolcáról indul és Egerbe érkezik.(cél) Közben a legszebb pontokat érintve keresztezzük az egész Bükk hegységet.
Íme, egy kis ízelítő az érintett látnivalókból:
Miskolctapolca (Rajt) – Nagykőmázsa – Nagy-Som-hegy- Bükkszentkereszt – Hollóstető – Rejtek – Sugaró – Kecskeláb-rét – Kismező – Nagymező – Bánkút – Tar-kő -Toldi kapu – Hereg-rét – Tamás-kút – Gerzseny-ház – Völgyfő-ház – Várkút – Nagy-Eged – Eger (Cél)

A fő nehézséget alapvetően a tradicionálisan tapasztalható kemény téli időjárás adja, de nem elhanyagolható a közel 2000 méternyi szintkülönbség sem. Ennek döntő részét a táv első 30 kilométerén, a Bánkútig tartó emelkedőkön „nyeljük” be.
Persze közben Bükkszentkereszt frissítő pontján kis kóstolót kapunk a szlovákos vendégszeretetből, ami valljuk be őszintén igen jól esik mindenkinek.

Tar kő

Bánkútról aztán átruccanunk a Fennsík szélét képező Tar kőre, (ahonnan tiszta időben egészen Egerig ellátni) majd egy nagy levegőt véve megkezdjük a lejtős hullámvasutat a régi időkben a törökök által készített és kijárt, találóan „Török út”-nak nevezett útvonalon.
Ez a rész ravasz és igen becsapós. Mint maga a török volt.
Ne tévesszen meg senkit, hogy bár döntően lejtősnek tűnik amin haladunk, mégis valahogy, valami, valahová kiszedi a lábainkból az erőt…

A mentség képét betöltő Várkúti turistaház forró teája és zsíros „deszkái” után a túra utolsó kilométereit a Nagy Eged hegy sűrű és rendezett szőlőkarói között meredeken ereszkedve tehetjük meg. A táj jellege jogosan juttatja eszünkbe az itt termő vörös nedű éltető és lélekápoló hatását.

Ezen a túrán a várható időjárástól és a pillanatnyi terepviszonyoktól válik majd igazán nehézzé a nehéz.
Volt már itt olyan, hogy por száraz volt a teljes útvonal, de előfordult már 40 cm-es hó is. Hó, sár, latyak, levélszőnyeg, szinte bármi lehet. A hőmérséklet is szórja évről évre a maga játékszereit a +10C és -18C között terjedő zónában.
Szélapó pedig gyakran ott figyel a faágak között…
turistamagazin.hu

Szóval van ebben a túrában szépség, nehézség, kaland és csipetnyi titokzatosság.
Van benne valami, valami amitől olyan „más.”
A „más” mögött itt és most érezni a természet erejét, kedvét és kegyelmét. Érezni a napforduló reménykeltő tudatát, és érezni a civilizáció által letompított emberi ösztönök újjáéledését.

Próbáljuk csak ki. Amíg a nap az alacsony horizonton bukdácsol, addig mi bukdácsoljunk át a Bükkön, Miskolctól egészen Egerig.

Lám a „Nap újjászületik, és a fény kerekedik felül…”
A jutalmunk így nem maradhat el…