Öngyilkos lenne az ismert újságíró

A szívbeteg Kéri J. Tibortól is elvették a nyugdíját. 21 évig tudósított a parlamentből. Most ott gyújtaná fel magát.
Pokoljáráshoz hasonlította a rokkantak felülvizsgálatát az MSZP-s Korózs Lajos.

 

A szocialista politikus keddi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a parlament egy évvel ezelőtt döntött a rokkantsági nyugdíj megszüntetéséről, és arról, hogy a megváltozott munkaképességűek ettől az évtől rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphatnak. Csaknem kétszázezer embert pedig felülvizsgálatra köteleztek.

Az MSZP elnökségi tagja szerint ezzel „megpecsételődött sorsuk”, elvesztették nyugdíjjogosultságukat és megkezdődött a „pokoljárásuk”.

Kéri J. Tibor újságíró, aki korábban a Magyar Televízió parlamenti adásainak főszerkesztője és a Népszabadság főmunkatársa volt, a sajtótájékoztatón – amelynek hangfelvételét az MSZP juttatta el az MTI-hez – elmondta: szívinfarktusa után leszázalékolták. Májusi felülvizsgálatakor kimondták, hogy nem rehabilitálható, októberben viszont már arról értesítették, hogy javult az állapota, ellátását ezért 41 ezer forintra csökkentik. Szavai szerint a határozat „vérlázító hazugság”, állapota nem javult, orvosi diagnózisát meghamisították.

Az újságíró azt mondta: ha ellátásának csökkentése jogerőre emelkedik, nem tudja kiváltani a gyógyszereit, ami azt jelenti, hogy szívbetegként „gyötrelmes, hosszú haláltusa” várna rá. Kéri J. Tibor a sajtótájékoztatón ezután azt mondta, ha csökkentik a nyugdíját, felgyújtja magát a parlament épülete előtt.