Rózsa Edit: Csongrád megyében Gregor József operaénekes és Gyulai Endre megyés püspök után a harmadik köztiszteletben álló személyként tiszteltek

Milliókkal tartozik a  miskolci  kocsonyafesztivált rendező cég a beszállítóinak, miután elszámolási vitába keveredett az Agrár Marketing Centrummal. A szervezők azonban hiába kapnák meg a korábban beígért pénzt, az összes tartozás kifizetésére az sem lenne elég. A fesztivált szervező cégeket felszámolhatják, pedig már hirdetik a következő kocsonyafesztivált. Az eseményt szervező, magát Csongrád megye harmadik legnagyobb köztiszteletben álló személyének valló volt szabaddemokrata képviselő saját jó hírét is félti.  Felszámolási eljárást kezdeményezett a Miskolci Kocsonyafesztivált szervező Több mint legenda Alapítvány és a Több mint legenda Kft. ellen a cég több beszállítója, közölte szerdán Megay Györgyi, az alvállalkozók ügyvédje. Szerinte van olyan cég, aki már 2010 óta várja a pénzét, és a kft-vel szemben már – nem jogerősen – ki is mondta a bíróság a fizetésképtelenséget, és kijelölték a felszámolóbiztost is. Az alapítvány egyfokkal könnyebb helyzetben van, kilencven napot kapott, hogy reorganizációs tervet készítsen, és megegyezzen a hitelezőivel. Ha ez nem sikerül, ott is megindulhat a felszámolás.

Hol van a pénz?
A szervezőknek nincs pénzük fizetni, mert elszámolási vitába keveredtek az Agrár Marketing Centrummal (AMC). Annak idején az ő pályázatukon nyertek pénzt a fesztiválra.

A pénzük után futó alvállalkozók szerint a rendezvényt szervező Rózsa Edit régóta azzal hitegeti őket, hogy az AMC-től hamarosan megjön a pénz, és ők is megkapják a részüket.

Az eljáráshoz benyújtott iratból kiderült, hogy a szervezők régóta tudják, hogy az AMC nem fog nekik fizetni, idén márciusban határozatban közölték velük, hogy nem megy. Ráadásul ha mégis fizetne az AMC, legfeljebb 5 millió forintot kaphatnak, ami az összes követelésre biztosan nem elég.

Információink szerint összesen nagyjából 10 milliós összegről van szó. Megay Györgyi ügyvéd az Indexnek elmondta, ő az érintett beszállítók közül mindössze négyet képvisel, az ő követeléseik az 5 millió forintot közelítik.

Kikapcsolt telefonok
Az üggyel kapcsolatban hiába próbáltuk meg utolérni az esemény főszervezőjét, Rózsa Editet, telefonja ki volt kapcsolva, és nem vették fel a telefont a Kocsonyafesztivál sajtóosztályán sem.

Egy a birtokunkba került, tavaszi keltezésű, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek küldött levelében Rózsa a helyzet rendezését kéri minisztertől, nehezményezi, hogy az utófinanszírozású pályázaton elnyert 5 millió forintos összeg nem érkezett meg hozzájuk. Rózsa Edit levelében arról is panaszkodik, hogy üzleti partnerei folyamatosan zaklatják a kifizetések elmaradása miatt.

A szervező levelében kiemeli, az Agrár Marketing Centrum kifejezett kérésére a fesztiválon külön színpadot is építettek és programokat szerveztek, ezek mind többletterhet jelentettek a fesztiválnak, amelyért már a rendezvény előtt saját forrásból 2,5 millió forintot fizetett a beszállítóknak.

„Csongrád megyében Gregor József operaénekes és Gyulai Endre megyés püspök után a harmadik köztiszteletben álló személyként tiszteltek és úgy gondolom, – remélem nem veszi szerénytelenségnek – hogy nem érdemtelenül” – írja a miniszternek írt levelében Rózsa, aki szerint a helyzet most az ő becsületén is csorbát ejt, hiszen nem szokott hozzá ahhoz, hogy tartozásai legyenek.
Jövőre is lesz fesztivál?
Levelében Rózsa megemlíti, pénzére vár többek közt a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., ami a takarítást és a bálaszínház építését vállalta, a színpadot építő Faitl József vállalkozó, a G&B könyvvizsgáló Kft., a Miskolci Szocioprodukt Nonprofit Kft. De nem fizettek az óriáskiveítő és a kültéri LED-fal építőjének, és a helyi biztonsági vállalkozásnak sem.

 

Mindeközben az alvállalkozók csodálkozva nézik, hogy a tartozások és a kifizetetlen számlák ellenére idén ismét szerveződik a fesztivál, a rendezvény honlapján február végére ígérik a rendezvényt. Kérdés lehet azonban ezek után, hogy a fesztivált miből finanszírozzák, illetve milyen vállalkozók építik majd fel a helyszínt a történtek után. A cégek között akad olyan is, aki bár 2010-es munkája után nem kapott pénzt, 2011-ben is elvállalta a rendezvény építésének a feladatait, ezután azonban szintén nem fizették ki, most tehát biztosan nem vállalja a munkát.

Több mint legenda
A Kocsonyafesztivált 2007 óta rendezik meg Miskolcon a mai formájában, ám a szervezők 1999-ig viszik vissza a történetét, különböző nevű rendezvényekkel. A fesztivál főszervezője Rózsa Edit, egykori szabad-demokrata képviselő, férje Fedor Vilmos MSZP-s képviselő, és a város volt alpolgármestere ötletgazdaként szerepel.

A városi fesztivált hivatalosan a Több mint legenda Alapítvány szervezi, de az ügy rossz fényt vethet az egész városra, a társadalmi szervezetet ugyanis kifejezetten Miskolc értékeinek közvetítésére, valamint PR, kommunikációs, marketing és rendezvényszervező tevékenységek folytatására, a város márkanevének, idegenforgalmának erősítése érdekében hozták létre 2007-ben. Az Alapítvány fizetési problémái miatt egyébként 2011-ben már nem egyedül szervezte a fesztivált, bejött az azonos nevű Nonprofit Kft is, amit 2011. január 27-én jegyeztek be Rózsa Edit és Fedor Vilmos lakcímére. A társaság ügyvezetésére Rózsa Edit mellett egyébként Pászkán Zsolt jogosult, aki egyben a társaság egyszemélyi tulajdonosa is. Külföldi állampolgárként kézbesítési megbízottjaként Rózsa Editet és annak miskolci lakcímét jelölték meg a cégbíróságon. index.hu