Vegyél macskát, tovább élsz!

Ha végiggondoljuk azokat a dolgokat, amik kedvező hatással vannak egészségünkre, ritkán vesszük számba a háziállatokat, a macskákra pedig végképp nem gondolunk. A szakemberek szerint számos egészségügyi előnye származhat annak, aki macskát tart otthon.
A Minnesota Egyetemen elvégzett vizsgálatok szerint, kisebb eséllyel fordulnak elő a szív- és érrendszeri megbetegedések azoknál, akik macskát tartanak. Ebből következik, hogy szívrohamban is ritkábban halnak meg. Az immunrendszerre is kedvező hatással van, ha valaki kötődik egy nyávogó négylábúhoz, sőt csökken az esélye annak, hogy valamilyen allergia alakul ki az emberben, így újszülöttek érkezésekor kifejezetten ajánlott beszerezni egy kis kedvencet.

 

Ezzel együtt az asztma kialakulását is megelőzhetjük így gyermekünknél. A New York-i Állami Egyetem vizsgálatai szerint a macska a vérnyomásunkat is képes csökkenteni, mivel dédelgetése, simogatása ránk is nyugtató hatással van. A triglicerid-szintünk csökkentésében sem csupán az játszhat szerepet, ha kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, és többet mozgunk, hanem az is, ha beszerzünk egy doromboló barátot, emellett a Minnesota Egyetem tudósai szerint a stroke esélye is kisebb lesz. A macskatartás nagyban csökkenti életünkben a stresszt és az állandó aggodalmaskodást is azáltal, hogy felelősek vagyunk valakiért, aki cserébe feltétel nélkül szeret minket.

A fenti tényből következik, hogy jelentős kedélyjavító hatása is van ennek a kedves háziállatnak, és depresszió esetén is igen jól jöhet, hiszen eltereli figyelmünket a gondokról. Meglepő, de az autisták számára is nagyszerű társaság lehet egy kiscica, terápiák során is előfordul, hogy igénybe veszik segítségüket. Végezetül meg kell említeni, hogy a macskák csökkentik magányérzetünket, segítségükkel ritkábban kell orvoshoz mennünk és így akár hosszabb életre is számíthatunk.