Ragadjunk rá valakire.  Tortúra

Aki a rajtba jön kocsival,  ott lehet hagyni, de nem viszünk át kocsit Egerbe, azért vissza kell jönni.

A célban lehet kocsit hagyni, hívjátok Halász Lacit (30 4148 648)
Ha valakinek lenne kedve seperni, az jelentkezzen előre (email, telefon)

Rendezés: Észak-magyarországi Outdoor Club (EMOC), Egri Testedző Club (ETC)

Útvonal: Miskolctapolca (Rajt) – Nagykőmázsa – Nagy-Som-hegy- Bükkszentkereszt – Hollóstető – Rejtek – Sugaró – Kecskeláb-rét – Kismező – Nagymező – Bánkút – Tar-kő -Toldi kapu – Hereg-rét – Tamás-kút – Gerzseny-ház – Völgyfő-ház – Várkút – Nagy-Eged – Eger (Cél)

Rajt: Miskolctapolca, Győri úti általános iskola (Győri u. 3) 06:00 – 09:00.

Cél: Eger, Lenkey János Ált. Isk. 3300 Eger , Markhot F. u. 6 (a Dobó tér mellett)
Szintidő: a rajtban lesz megadva, az aktuális időjárás függvénye. A tervezettek:

Tortúra 65 Miskolc – Eger 19 óra
Tortúra 30 Miskolc – Bánkút 9 óra
Tortúra 12 Miskolc – Bükkszentkereszt 4 óra

Nevezési díj/fő:
Tortúra 65: Miskolc – Eger: 1200 Ft. TTT, MTSz, MSTSz tagoknak és diákoknak 1000 Ft.
Tortúra 28: Miskolc – Bánkút: 500 Ft. A jelzett tagoknak 400 Ft, diákoknak 200 Ft.
Tortúra 11: Miskolc – Bükkszentkereszt: 200 Ft. Jelzett tag és diák 150 Ft. Általános iskolások ingyenes.

Díjazás:
Tortúra 65: oklevél és kitűző
Tortúra 28: oklevél
Tortúra 11: oklevél
.
Szállás: A rajtban és célban egyaránt tornatermi, saját felszereléssel. Zuhany van!
A rajtot 2012 december 21.-én pénteken 17 órakor nyitjuk meg, december 22-án 09:30-kor zárjuk. A célt 2012 december 23.-án délelőtt 10 óráig el kell hagyni.
Szállásdíj: 500 Ft/fő/éjszaka
Csomagszállítás: – a rajt és a cél (Eger) között, díja: 300 Ft/csomag, korlátozottan a rajt és Bánkút között, ami Bánkútig 200 Ft/csomag

Ellátás:
– Bükkszentkereszt: forró tea
– Bánkút: forró tea, vajas és zsiros kenyér
– Vár-kút: forró tea
– Eger cél: szendvics, forralt bor, forró tea

Rajt megközelítése: A 2-es busz M. tapolcai végállomásától 5,13 m (autóbuszmegálló tábla – iskola kapu kilincs) a sulibejárat.

Feltétlenül ajánlatos: Bükk-dél térkép, tájoló, két lámpa/fő pótelemekkel, váltás póló/zokni, vízhatlan cipő, min. 1 liter folyadék.

A Tortúra 65 teljesítménytúrák NEM, ill. rendkivül nehezen teljesithetök térkép használata nélkül, használatuk elengedhetetlen! Az itinert nem úgy rakjuk össze, hogy CSAK avval el lehessen találni! TÉRKÉPET HOZZATOK! Vagy olyan túrázót, aki már volt a túrán, és lehet ráragadni……..

A túra a Bükk legszebb részein halad keresztül. Gyönyörű kilátás a Tar-kőről, egyedülállóan szépek a Nagymező és Kismező víznyelői, megláthatod Bükkszentkereszt páratlan fekvését majd madártávlatból Miskolc és Eger városát, egyszerre fedezheted fel a két város szépségét és az őket összekötő útvonal egyszerűséggel párosuló kihívását.

A Tortúra 11, 28 és 65 részletes leírása

Rajt (N48 03.733, E20 44.822) (06 – 10 h) (12, 32, 65) – Bükkszentkereszt.
Ez a Tortúra 11 résztúra egyben. Távolság: 11 km. Szint: 620 m.

A rajtból elindulva a tornaterem mellett elfordulunk és kimegyünk az iskola területéről. A parkoló után jobbra felfelé indulunk a Z négyszög jelzésen, a házak közötti aszfaltúton. (Iglói út). A bánya előtti utolsó balkanyarban egyenesen felfelé megyünk tovább, a jelzésen (Nagy-Száraz-völgy). Elérve a Z jelzést, az immár új vonalon halad, megy egyenesen tovább a völgyön felfelé, nemsokára egy kis kanyargós felmenettel éri el a P jelzést Nagykőmázsa után. A P jelzésen jobbra fordulva elérjük a Vörös-követ, ami után az út kicsit lejt, majd szintben halad. Rövidesen elérjük a kékmezői makadámutat (N48 03.885, E20 41.099, 6. km. Ezt keresztezzük, és a Sürü-bérc majd a Nagy-Som-hegy érintésével rövidesen elérjük a Bagoly-hegy nyergét, (és a műutat, ami összeköti Bükkszentkeresztet Bükkszentlászlóval). Megyünk tovább lefelé a műúton Bükkszentkeresztre. Szemközt balra a Hollós-hegyek vonulata, szemben a Somos-bérc, jobbraelőre Kis-Dél, utóbbi kettő kopasz hátakkal (+nagy randa piros kommunikációs antenna). Utunk a község főutcáján (Táncsics u.) erősen lejt. A második utcán jobbra elmegy a P jelzés, tovább haladunk lefelé a S+on. Leérünk a völgy aljába, ahol a buszmegálló van (a lazábbak betérhetnek itt a Rusztik Étterembe egy forralt pálinkára). Itt van egy kisbolt is, lehet készleteket tölteni. Felfelé továbbhaladva rövidesen elérjük a bükkszentkereszti ellenörzőpontot (A templom után az elsö utca jobbra, s pár méterre az iskola ebédlöjében) . Itt ér véget a Tortúra 12. Forró tea, meleg pihenő várja a túrázókat. A EP helyiség nem nagy, ütemesen frissítsetek. A faluban fentebb is meg lehet állni hoszabb időre a büfékben.

Bükkszentkereszt – Bánkút (Vörös Meteor síház, Nagy-mező)
A Tortúra 28, 65 indul tovább. Jelzés: vegyes. Távolság Bánkút ellörzőpontig (Vörös Meteor síház, Nagy-mező): 14 km. Szint: 640 m

Frissités után kijövünk az ellenörzőpontról forduljunk balra, tovább felfelé. Ez a Hollóstető felé vezető műút, amin a jelzés (S) halad. A falu végénél balról a K jelzés csatlakozik be. Itt elhagyjuk az aszfaltutat, és jobbra indulunk lefelé egy köves kis úton (KS). Egy nagy jobbkanyar után mi befordulunk balra (a K megy tovább lefelé a Száraz-Szinván), innen a S jelzésen haladunk, és a második kis útnál jobbra behúzunk az erdőbe. Szép erdei úton mehetünk, a kis kúp után lefelé. Eme rész kvázi legalacsonyabb pontján, a növendékfenyvest túloldalról kerülve halad tovább a S! Ezután haladunk a jelzésen tovább, egy nagyobb fenyves szép szűk (de itt követhető) ösvényén. Rövidesen Hollóstetöre érünk. Útkereszteződés (16. km), az egri műutat itt érjük el. Balra indulunk, tovább a S jelzésen. A gyalogút többször keresztezi a műutat, figyeljünk! A Szarvas-kút rétnél (18. km) jobbra, észak felé indulunk a S+ jelzésen. A réten keresztezzük a műutat. Kb. a 20. km.-nél érjük el a szekérutat, amit rövidesen jobb felfelé elhagyunk (Rejtek). Tovább emelkedünk, majd egy szép réten haladunk keresztül (Sugaró, 22 km). Elérjük a Kecskeláb-rétet, és az erdészeti műútnál jelzés kereszteződés. Itt a S+ véget ér, a kis műúton indulunk el a Z jelzésen, majd rövidesen a műút elágazásnál balra fordulunk, követve a jelzést ami időnként levágja a kanyarokat. Innen rövidesen a Vadkerthez érünk. Nem fordulunk be a jelzésen a Vadkertbe, hanem megyünk tovább az aszfalton. Innen kb. 1 km. a Nagy-mező elején a Vörös Meteor síház, az ellenörzőpont, jobbra az úttól, kb. 100 m.-re.Távolság a Rajttól kb. 25 km. Mivel innen Bánkútig még 3 km-t meg kell tenni, ezért itt ér véget a Tortúra 28.

Bánkút(Vörös Meteor síház, Nagy-mező) – Tamás-kút
Jelzés: vegyes. Távolság: 15 km. Szint: 290 m.

Az ellenörzőpontból kijőve jobbra fordulunk, majd a Nagy-mezőn megint jobbra, az istállók felé. A rossz minőségű, kis erdészeti aszfaltúton északkelet felé indulunk, innen a Z+ jelzésen (az istállók mellől jön be!). A gyalogút az aszfaltút mellett halad, majd bal felé elválik töle, és kicsit emelkedni kezd. Eléri a Csalánosi parkolót, amely túlsó végén a fenyvesbe balra induló K jelzésre váltva a T65 résztvevői indulnak tovább, a T28 részvevői befordulás nélkül a jelzésen Bánkútra érnek (kb. 1 km). A T65 a jelzésen halad a Faktor-rétig (33 km), ahol a K jelzésen balra fordulunk, D-DK felé. Jobbra mellettünk egy szép töbör, majd a makadámút lejteni kezd az erdészeti műútig. Azon jobbra fordulunk. Elhaladunk a Kis-Sár-völgy mellett, majd befordulunk balra következő völgyben. Kis emelkedő során jobbról meglátjuk a Zsidó-rétet, aztán végigmegyünk a Keskeny-réten annak végéig (37 km). Itt jobbra felfelé indulunk, tovább a K jelzésen. Könnyű, de folyamatos emelkedés mellett érünk a Tar-kőre (38 km, ez a Tortúra 65 legmagasabb pontja: 950 m). Érdemes az útjelző táblánál tovább menni a Tar-kő peremére, gyönyörű a kilátás, meg itt van a Tar-kövi mozgó ellenörzöpont is. Innen továbbra is a K jelzésen megyünk. Lelejtünk a nyeregig, ahol a K jobbra megy, mi pedig balra a Z jelzésen. Rövidesen jobbról bejön a K+. A Toldi-kapuig van egy erős lejtőcske, vigyázni nem árt. Jobbra elhagy a Z jelzés, tovább K+. Egy szintúton megyünk, majd az útról lefordulunk jobbra (40 km), a Hereg-vágás felé. Meredek lemenet, ha csúszik akkor érdemes jobbra bemenni az erdőbe, s ott menni lefelé. Elérünk egy szekérút kereszteződésbe, tovább egyenesen K+. Rövidesen beérünk a Hereg-rétbe ( 41 km). A rét tetején, az erdőszélen megyünk tovább lefelé az egri műútig. Tovább az egri úton lefelé, nemsokára feltűnik balra a Tamás-kúti ház, ahol az ellenörzőpont van (13-21 h)(43 km).

Tamás-kút – Várkúti th.
Jelzés: K majd végig Z . Távolság: 15 km. Szint: 490 m
Az ellenörzőpontból kijőve az egri úton balra indulunk, de a kerítés végénél (forrás, ívóvíz) balra befordulunk az erdőbe, K jelzés. Kissé meredek felmenet, aminek végénél jó erdészeti aszfaltút. Innen jobbra, az útjelző táblától induló a Z jelzésen. Ez már az ún. Török-út. Kolozs-tető (44 km), Zsindely-bánya-lápa (hamarosan bejön a S balról), innen S Z . Táskás-rét (46 km), a S elmegy jobbra. Tovább a Z , majd a Gerzsény-háznál (ne keressük, az útról nem látni) keresztezzük a pazsagi erdészeti utat (48 km). Z , Makkos, majd a bükkzsérci útra érünk, ahol kis emelkedéssel elérjük a Völgyfő-házat (50 km). Itt bejön a P , tovább megyünk a P Z jelzésen. Büdös-kút-tető, Ibolyás-tető, Csohány-tető, Vasbánya-nyereg (52 km). Kis emelkedéssel megyünk a Várhegy tömbjére. Elérjük a Kövesdi-kilátót, ahonnan szép kilátás nyílik DK felé. Továbbhaladva rövidesen beérkezünk Várkútra. Az EP nem a megszokot helyen van (tatarozzák), hanem kb. attól tovább 200 m-re, azonos oldalon. Tájékozódási pont a a transzformátor, ahol jobbra kell a Vörös Meteor háza felé fordulni. Ki lesz szalagozva, a kinti világítás bekapcsolva (14-01 h) (55 km).

Várkút. – Eger, cél
Jelzés: P . Távolság: 10 km. Szint: 140 m.
A turistaházból kijőve jobbra fordulunk, majd rövidesen pici emelkedő után egy jelzés elágazáshoz érünk, mi megyünk tovább a P jelzésen, végig a gerincen. Tovább a P jelzésen Bikk-bérc, Nagy-Eged hegy. A Nagy-Eged elött kicsivel (60. km) útelágazás, a P balra lefelé indul. Az út lefelé a szőlőket határoló kerítések közt folytatódik, majd az út éles bal kanyarjánál egyenesen előre a P fenyők közt áthaladva kanyarogva ereszkedik le a Csomóstanyáig. Innen jobbra a földúton (400m) majd balra lefelé indulunk. Áthaladsz a szőlőskertek között, ahonnan a Vécsey-völgy műútjára érsz. Itt jobbra tovább haladva a Várállomásnál keresztezd a vasúti síneket (1200m). Itt balra le a Vécsey utcán leérsz a Servita utcáig, ahol balra kanyarodva az első utcán tovább haladva (Torony utca mentén), eléred Minaretet ( a jobb oldalon látszik). Innen a MINARET HOTEL előtt elhaladva balra fordulva a Mecset utcából a Lenkey Általános Iskolában megtalálod a CÉLT. Ha eltévesztenéd a városi girbegurbát, akkor vergődj el a Dobó térig, onnan gyakorlatilag 100 m a patakpart mellett.
Személyzetek: (gond estén elérésre)

Rajt:
Bükkszentkereszt:
Bánkút:
Tamáskút:
Várkút:
Cél: