Jövőre két új adónemmel bővül a kisebb vállalkozások által választható paletta. Az RSM DTM Adótanácsadó kalkulátort készített, hogy segítsen eldönteni, érdemes-e áttérni a kivára és a katára.

 

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára két új adónem jelenik meg jövőre, miközben megmarad az eva: a pénzforgalmi szemléletű kisvállalati adó (kiva), valamint a kisvállalkozások tételes adója (kata). Egyszerűségük miatt várhatóan mindkét adónem népszerű lesz a vállalkozások körében. A kisadózók tételes adóját és a kisvállalati adót választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerint.

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e az új adónemekre váltani. A választás előtt mindenképpen alapos mérlegelésre és kalkulációkra van szükség. A döntési folyamat támogatása érdekében az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató kalkulátort hozott létre, amely segítségével a kiva, a kata, az eva és a társasági adó kínálta lehetőségeket hasonlíthatók össze.

A határidők is sürgetnek, hiszen a kiva hatálya alá december 1-től 20-ig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de a cégek január 15-éig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják bejelentkezésüket. A kata hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hónap első napjától adóalanynak számít, az új cégek pedig azonnal bejelentkezhetnek.

Azoknak az eva szerint adózóknak, akik a váltást tervezik, érdemes döntésüket még az idén decemberben meghozniuk és a kata választására irányuló bejelentésüket az adóhatóság felé megtenni. A döntés decemberi meghozatala azért is javasolt, mivel a késlekedő adózók azzal fognak szembesülni, hogy döntésük elhalasztásának eredményeként jövőre kétféle szabály szerint kell majd adókötelezettségeiket teljesíteniük – közölte az adótanácsadó.

Az egyéni vállalkozókra és a mikrovállalkozásokra szabott kata lényege, hogy a vállalkozások évi 6 millió forint árbevételig bejelentett főállású kisadózónál havi 50 ezer, főállásúnak nem minősülők esetén havi 25 ezer forint tételes adót fizetnek jövőre. A 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként befizetni, miközben fontos tudni, hogy ez a bevétel áfa nélkül értendő, hiszen a kisadózói kör alanyi adómentes.

A több adónemet (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, társasági adó) is kiváltó kivát a kkv-kra és a mikrovállalkozásokra formálták (a foglalkoztatottak száma legfeljebb 25 lehet, a mérlegfőösszeg és az éves árbevétel pedig 500 millió forint), és az evával szemben – amely csak kétéves működés után választható – gyakorlatilag nincs belépési korlátja, frissen alakult cégek is választhatják. Az adó alapja a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eredménye és személyi jellegű kifizetéseinek összege. Az adó kulcsa 16 százalék.InfoRádió