Miért nem ad pénzt?   Ismét használt sütőolaj gyűjtésére kér a MOL

Felmerülhet a kérdés:  miért nem ad pénzt a Mol az értékes másodnyersanyagnak számító fáradt olajért, hasonlóan a papír- vagy fémgyűjtéshez? A zöldszervezet a Humusz alelnöke szerint nem biztos, hogy a pénz jó megoldás lenne: ha ugyanis túl magas az ár, az gerjeszthetné a fogyasztást, ha pedig túl alacsony, az rossz irányba terelné a közszemléletet, hiszen azt sugallná, hogy ilyen csekély értéke van az olajnak.

A Humusz úgy gondolja, hogy a legjobb megoldást a szelektív gyűjtés házhoz menő modellje jelentené, hiszen nyugat-európai statisztikák alapján bebizonyosodott, hogy a módszer révén akár 40-60 százalékra is fel lehet tornászni a gyűjtési arányt (Magyarországon ez ma 14-15 százalék körül van).

„Információink szerint az államtitkárság bevezetné a házhoz menő gyűjtést, miközben fennmaradnának a gyűjtőszigetek is. Ezt jó döntésnek tartjuk, hiszen az európai tapasztalatok szerint a szigetes gyűjtéssel önmagában csak 30 százalék körüli szintre lehet felvinni a szelektív gyűjtés arányát, és ehhez is több százmillió forintos kampányok kellenének. A házhoz menő gyűjtés tehát jó irány, úgy tudjuk azonban, hogy ez továbbra sem terjedne ki az olajra” – mondta korábban a Humusz alelnöke.