A napirend előtti felszólalások  elsősorban a múlt heti zsidólistázó Gyöngyösi-felszólalás és a hétvégi antifasiszta demonstráció körül forogtak.

 

Elsőként Vona Gábor kapott szót. Vona szerint „az utca embere” nem érti, hogy miért foglalkoznak annyit Gyöngyösi „félreértett” szavaival, mert mióta bocsánatot kért értük, azóta a dolog csak hisztériának tekinthető. Vona továbbra is fontosnak tartja, hogy tisztázódjon, kik a kettős állampolgárok a parlamentben, és a vasárnapi tüntetés megmutatta, hogy Jeruzsálem, a cigányügy és más „nemzetstratégiai kérdések” a Fidesz és az MSZP a szövetséges, közösen védik az összeharácsolt vagyont és hatalmat.

Vona a valódi problémának nem a sárga csillagot, hanem a sárga csekket nevezte. Válaszában Fónagy János államtitkár először a rezsiköltségek csökkentésére irányuló kormányerőfeszítéseket sorolta. Ezután feltette a kérdést hogy valóban mindenre feloldozást jelent, ha az ember utána bocsánatot kér. Például megbocsátott volna-e Vona Szálasinak 1944-ben? Fónagy kijelentette, hogy nem kettős állampolgár, és ismét megemlítette zsidó származását. „Apám, anyám zsidó volt, ebbe születtem” – mondta.index.hu